Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.12.2022, lansarea dintr-un poligon din Kazahstan a unei noi rachete de interceptare din cadrul sistemului de apărare antirachetă.

,,În poligonul Sary-Shagan (Republica Kazahstan), un echipaj de luptă al Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a efectuat cu succes o nouă lansare-test a unei noi rachete a sistemului rus de apărare antirachetă”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului preluat de agenția Interfax.

“Militarii și-au îndeplinit cu succes misiune, lovind o țintă convențională cu precizia necesară. După o serie de teste, noua rachetă de interceptare a sistemului de apărare antirachetă și-a confirmat caracteristicile planificate”, a declarat comandantul marii unități de apărare antirachetă a Rusiei, general maior Serghei Grabchuk.

Ministerul rus al Apărării a publicat cadre din poligonul din Kazahstan, unde militarii ruși au asigurat amplasarea rachetei în siloz și executarea lansării acesteia.

Anterior, Comandamentul Spațial al SUA a anunțat că noua rachetă de interceptare rusească reprezintă o provocare pentru interesele Statelor Unite în spațiul apropiat. Potrivit armatei americane, acest sistem rusesc este capabil să distrugă sateliții pe orbita joasă.

În ultimii ani, Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe teste de succes ale unei noi rachete de interceptare din poligonul Sary-Shagan din Kazahstan.

În iulie 2020, comandantul-șef al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, Serghei Surovikin, a anunțat că va consolida sistemul de apărare antirachetă de la Moscova cu noi rachete de interceptare.

În ianuarie 2021, într-un interviu pentru ziarul Krasnaya Zvezda al Ministerului rus al Apărării, Serghei Grabchuk a spus că o serie de elemente ale sistemului de apărare antirachetă de la Moscova au fost deja modernizate.

Comentariul autorului: În poligonul Sary-Shagan din Kazahstan, are loc testarea rachetei modernizate de interceptare apropiată PRS-1M. Aceasta va intra în dotarea sistemului de apărare antirachetă al Regiunii Moscova A-135 “Amur”, pentru a înlocui racheta veche PRS-1 (53T6), care a fost testată pentru prima dată în anul 1979.

Lansările-test anterioare ale noii rachete au avut loc pe 24 noiembrie 2017, 12 februarie 2018, 02 aprilie 2018, 20 iulie 2018, 30 august 2018, 01 decembrie 2018, 04 iunie 2019, 02 iulie 2019, 28 octombrie 2020 și 26 noiembrie 2020.

Sistemul de apărare antirachetă A-135 “Amur” a fost trecut în exploatare experimentală în anul 1990 și a intrat în serviciul de luptă cinci ani mai târziu. În prezent, acesta face parte din Divizia 9 Apărare Antirachetă a Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă și aparține Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice. Sistemul a fost modernizat de mai multe ori.

Cu toate acestea,  A-135 este învechit fizic și moral. În consecință, sistemul va fi înlocuit cu sistemul de perspectivă de nouă generație A-235. Se știe că acesta va avea bătaie mai mare și va fi mai precis, având în înzestrare rachete cu rază mare, medie și mică de acțiune. Este posibil ca acestea din urmă să fie chiar rachetele modernizate PRS-1M.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel