Rusia a concentrat în Marea Mediterană cinci submarine purtătoare de rachete de croazieră Kalibr

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 09.09.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că, pentru prima dată, gruparea de submarine non-nucleare Proiect 636.3 a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană a fost adusă la cinci unități.

“În prezent, în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană se află cinci submarine dotate cu complexul de rachete Kalibr-PL: trei aparținând Flotei din Marea Neagră și două Flotei din Oceanul Pacific”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, două dintre submarine fac tranziția interflote de la Marea Baltică în Oceanul Pacific, dar pot fi menținute în cadrul grupării din Marea Mediterană.

După cum a anunțat anterior agenția Tass, este vorba despre submarinele Petropavlovsk-Kamchatsky și Volkhov. Împreună cu acestea a venit din Marea Baltică în Marea Mediterană și submarinul Krasnodar al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), după ce a fost supus unui proces de reparații planificate. Alte două submarine ale FRMN se aflau și anterior în compunerea escadrei din Marea Mediterană. În total, cele cinci submarine Proiect 636.3 pot să lanseze, la o singură salvă, 30 de rachete de croazieră de tip Kalibr.

În prezent, efectuează transferul interflote din Marea Baltică în Oceanul Pacific și corveta purtătoare de rachete Gremiascii, Proiect 22385.

Submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 au fost dezvoltate de Biroul central de proiectare pentru tehnică navală Rubin (parte a Corporației întrunite constructoare de nave). Contractul pentru construirea a șase submarine de acest tip destinate Flotei din Oceanul Pacific a fost încheiat în luna septembrie 2016. Construcția primelor două submarine, Petropavlovsk-Kamchatsky și Volkhov, a început la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg pe 28 iulie 2017.

Submarinul Petropavlovsk-Kamchatsky a fost lansat la apă pe 28 martie 2019. După efectuarea testelor, acesta a fost introdus în dotarea Forțelor Navale pe 25 noiembrie 2019. Submarinul Volkhov a fost lansat la apă pe 26 decembrie 2019 și a fost predate flotei pe 24 octombrie 2020.  

Comentariul autorului: De regulă, Rusia menține în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale din Marea Mediterană două submarine Proiect 636.3 ale FRMN, care sunt staționate în portul sirian Tartus. În prezent, în misiune se află submarinele Stary Oskol și Rostov pe Don.

Situația creată acum cu prezența în zonă a cinci submarine de acest tip este una temporară și va dura, probabil o perioadă scurtă de timp. Cele două submarine ale Flotei din Oceanul Pacific își vor continua deplasarea către punctul de dislocare permanentă, urmând să traverseze Canalul Suez. În același timp, cel puțin unul din cele trei submarine ale FRMN aflate în prezent în Marea Mediterană va reveni în Marea Neagră, unde, în prezent, se află submarinele Kolpino și Veliky Novgorod. Acestea din urmă sunt singurele din cele șase submarine ale FRMN, care nu au ajuns încă la reparații la Șantierul Naval din Kronștadt.

Este posibil însă, ca înaintea dispersării, submarinele rusești să desfășoare activități comune de pregătire pentru luptă în estul Mării Mediterane, împreună cu alte nave de luptă și auxiliare din cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel