Rusia a capturat probabil Soledar (ISW) / Pentagonul: Asistăm la lupte intense și grele în jurul Soledar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate ucrainene / Ministerul apărării
Forțele armate ucrainene / Ministerul apărării

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au arătat că invadatorii ruși au capturat probabil orașul Soledar, dar acest lucru nu ar duce la încercuirea Bahmutului.

Analiștii Institutului cred că forțele ruse controlează cea mai mare parte, dacă nu chiar toate, din Soledar și se pare că au reușit să împingă forțele ucrainene din periferia de vest a orașului.

În același timp, ISW a remarcat că presupusa capturare a lui Soledar nu este o evoluție importantă din punct de vedere operațional a situației și nu înseamnă o încercuire a la Bahmut.

Departamentul american al Apărării nu a confirmat că Soledar din regiunea Donețk a fost capturat de invadatorii ruși.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a declarat aseară: „Într-adevăr, asistăm la lupte intense și grele în jurul Soledar și Bkhmut, care este relativ în apropiere. Nu putem confirma niciun raport că Soledar a fost luat de forțele ruse”. 

ISW

Oleksandr Kovalenko, comentator militar ucrainean, spune că rușii au un avantaj la Soledar în ceea ce privește numărul și personalul și, ”în mod surprinzător, există încă un nivel destul de ridicat de sprijin de artilerie”, dar subliniază că orașul nu este încercuit complet. În plus, ”partea de nord-vest, precum și parțial centrală a orașului se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei”.

”Soledar și-a îndeplinit deja rolul principal, și anume, a preluat o mare cantitate de resurse rusești și le-a distrus (...) Fie continuăm să menținem controlul asupra Soledar, fie ne retragem pe liniile noastre de apărare, ceea ce ne va permite să blocăm și să neutralizăm mai eficient acțiunile ofensive ale ocupanților ruși”, a declarat expertul pentru publicația NV

Analiștii ISW au amintit că pe 12 ianuarie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat respingerea atacurilor rusești asupra satului Sil, situat la aproximativ un kilometru nord-vest de Soledar, însă, spre deosebire de zilele precedente, armata ucraineană nu a spus că au reuşit să respingă atacul chiar în Soledar.

„Toate datele disponibile indică faptul că forțele ucrainene nu mai sprijină apărarea organizată în Soledar”, se arată în raportul ISW.

ISW, ca și înainte, consideră că capturarea Soledar - o așezare cu o suprafață de aproximativ 14,2 km pătrați - nu va permite forțelor ruse să stabilească controlul asupra liniilor de comunicație terestre ucrainene de importanță critică cu Bahmut și nu le va pune într-o poziție mai avantajoasă pentru încercuirea orașului pe termen scurt.

„Forțele ruse pot încerca să mențină un ritm ridicat de atacuri în zona Bahmut, dar aceste eforturi nu vor duce la rezultate semnificative din punct de vedere operațional, deoarece au pierdut puterea de luptă și au acumulat epuizare”, a spus ISW.

Acum două zile, serviciul de presă al proprietarului „Wagner”, Evgeny Prigojin, a publicat o fotografie presupusă din mina de sare Soledar și a raportat că se pare că întregul teritoriu al orașului a fost luat sub controlul militanților.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel