Rusia a adus la frontierele cu Norvegia și Finlanda un număr mare de bombardiere strategice

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.
Bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

Potrivit publicației norvegiene The Barents Observer, Rusia a redislocat în nordul țării un număr mare de bombardiere strategice, capabile să poarte arme nucleare.

După cum au arătat jurnaliștii norvegieni, Rusia a desfășurat numărul maxim de aeronave strategice din 2022 în apropierea granițelor cu Finlanda și Norvegia. Avioanele purtătoare de rachete sunt staționate la Baza Aeriană Olenya din Regiunea Murmansk. Potrivit sursei, de aici Rusia lansează cele mai multe lovituri asupra Ucrainei. Baza aeriană se află la peste 1.800 de kilometri de granița cu Ucraina și ar putea fi atinsă cu greu de dronele ucrainene.

Potrivit unor imagini din satelit cu Baza Aeriană Olenya, datate din 07 mai, pe aerodromul acesteia se aflau două bombardiere strategice Tu-160, două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, 14 avioane strategice Tu-95MS, un avion-cisternă Il-78, trei avioane militare de transport An-22 și An-12, precum și mai multe elicoptere.

Înainte de începerea invaziei din Ucraina, pe aerodromul din Olenya erau staționate doar câteva bombardiere Tu-22M3.

Bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3

Reprezentanții norvegieni se tem că un astfel de număr de avioane strategice rusești ar putea duce la o ciocnire accidentală, deoarece atât Rusia, cât și NATO și-au mărit forțele în regiune. Luna trecută, Norvegia a fost nevoită să-și ridice în aer propriile avioane de vânătoare F-35 pentru a împiedica încălcarea granițelor de către un grup de aeronave rusești, care escortau mai multe bombardiere strategice.

Baza Aeriană Olenya se află în Peninsula Kola, la o distanță de 92 de kilometri sud de Murmansk, în apropierea orașului Olenegorsk. Aceasta este subordonată Comandamentului Aviației cu rază lungă de acțiune, după ce anterior a aparținut Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Comentariul autorului: Redislocarea bombardierelor strategice în nordul Rusiei face parte din măsurile de dispersare parțială a tehnicii de aviație de la baza principală a Aviației cu rază lungă de acțiune aflată pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov, după ce acesta a fost supus unui atac cu drone de către partea ucraineană.

Pe lângă Baza Aeriană Olenya, mai multe bombardiere strategice Tu-95MS au fost redislocate și la Baza Aeriană Ukrainka din Extremul Orient rus.

Trebuie precizat faptul că, alături de bombardierele strategice rămase la Engels, aeronavele redislocate pe aerodromul Olenya participă la executarea loviturilor cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555 asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. În timp ce bombardierele de la Engels lansează rachetele din zona Mării Caspice, cele de la Olenya se deplasează în acest scop în vestul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel