Rușii testează roboți de luptă activați prin comandă vocală

Eduard Pascu / 29 iun 2020 / 13:15

Specialiștii ruși efectuează teste privind controlul roboților de luptă prin comenzi vocale, iar comandanții emit ordinele către roboți în același mod în care îl fac și cu soldații umani, spune Oleg Martyanov, șeful Centrului Național pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Proiecte Avansate și Elemente de bază ale roboticii.

Potrivit lui Martyanov, roboții au fost făcuți inițial pentru a fi controlați prin intermediul unei tablete electronice. "Atunci am încercat tehnologia controlului vocal, pentru ca atunci când un comandant dă ordine, să se adreseze atât subordonaților săi cât și roboților. Această tehnologie o dezvoltăm acum", a spus Martyanov.

Noile soluții de control ale robotului sunt testate pe platforma Marker. "Marker învață să înțeleagă comanda primită și să acționeze, ca un om", a spus șeful Centrului, citat de TASS.

Specialiștii lucrează, de asemenea, la creșterea conectivițății robotului cu operatorul, deoarece în prezent distanța platformei față de operator nu poate depăși 2-5 kilometri, a dezvăluit Martyanov. "Scopul nostru este să-l învățăm pe Marker să efectueze sarcini de la o distanță semnificativă față de operator", a spus el, adăugând că Marker trebuie să poată actualiza ruta și țintele pe cont propriu și prin lansarea unei drone de recunoaștere. Marker are o autonomie de până la 500 de kilometri.

Platforma trebuie să devină elementul cheie atât pentru desfășurarea operațiunilor comune la sol, drone cât și pentru forțele de operațiuni speciale, mai precizează sursa citată. 

Citește și: Rusia a prezentat o nouă variantă a vehiculului fără pilot Marker

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy