Royal Navy are primul grup de luptă operațional după 38 de ani, condus de portavionului HMS Queen Elizabeth

Eduard Pascu / 06 ian 2021 / 19:30

După 38 de ani, primul grup de luptă (CSG) din Marea Britanie a atins capacitatea operațională inițială (IOC) înainte de prima desfășurare operațională programată la sfârșitul acestui an, a anunțat astăzi guvernul Regatului Unit.

Declararea IOC înseamnă că toate elementele CSG -  de la portavion, la avioanele de lupt[, distrugatoare, nave auxiliare și submarin - au fost reunite și au operat în comun cu succes.

„Atât elementele aeriene, cât și cele navale ale CSG au îndeplinit acum această etapă, care include calificarea piloților și a echipajelor pentru operațiuni pe portavion și instruiți să utilizeze armele și să întrețină echipamentul”, se arată în comunicatul de presă.

„Un alt indicator urmărit în această etapă a inclus implementarea capabilități de luptă anti-submarin cu fregatele și distrugătoarele, dar și cu avioane și elicoptere Merlin, pentru a opera alături pe portavion”, se mai arată în comunicatul de presă citat de USNI News.

Grupul de luptă, care include o escadrilă de avioane F-35B, a plecat deja pe mare pentru antrenament și pentru a participa la exercițiile militare comune NATO. În timpul acestor evenimente de formare, Royal Navy a participat alături de 13 aliați - Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Letonia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Turcia, Japonia, EAU și SUA - și s-a remarcat, de asemenea, ca având cele mai multe avioane pe un portavion al Royal Navy din 1983, precum și cele mai multe avioane F-35B din istoria programului.

„Aceasta este o etapă extrem de importantă pentru portavionul HMS Queen Elizabeth, Royal Navy și întreaga țară”, a declarat ministrul apărării Jeremy Quin.

 

Începând din această primăvară, grupul de luptă condus de portavionul HMS Queen Elizabeth va fi desfășurat într-o misiune globală în Europa, Orientul Mijlociu și Oceanul Pacific. Royal Navy se așteaptă ca grupul de luptă să atingă capacitatea maximă de operare până în decembrie 2023.

Citește și: Piloți americani cu avioane F-35B, la bordul portavionului britanic HMS Queen Elizabeth (Video)

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy