România vrea să urgenteze „lista” celor care urmează să fie sancționați pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

“Voi prezenta o situație a procedurii pe care România a inițiat-o, împreună cu alte state, pentru a lista persoanele care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. Am propus crearea acestui regim de sancțiuni la 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, și mă bucur că, într-un timp record, poate în cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în cadrul Uniunii Europene, a fost lansat acest regim de sancțiuni. Așadar, sper că aceste liste vor fi adoptate cât mai curând posibil”, a spus Aurescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, înaintea reuniunii, potrivit Calea Europeană.

Ulterior, în cadrul reuniunii, Aurescu a solicitat “adoptarea unor liste de persoane care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova în cadrul regimului de sancțiuni creat la propunerea României”.

Amintim că în luna aprilie, miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg pentru Consiliul Afaceri Externe (CAE), au discutat un acord politic pentru stabilirea unui nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova.

Propunerea a fost făcută de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie.

''Deja lucrăm împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate după ce regimul de sancţiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor'', a explicat la vremea respesctivă şeful diplomaţiei române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel