România și R. Moldova lucrează la o listă cu persoane care contribuie la destabilizarea Moldovei. Sancțiunile vor viza interdicții de a intra în țară și înghețarea activelor

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg pentru Consiliul Afaceri Externe (CAE), urmează să ajungă la un acord politic pentru stabilirea unui nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova.

Propunerea a fost făcută de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie.

''Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova în contextul acţiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstraţiile sau acţiunile subversive împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni'', a declarat Aurescu la sosirea la Consiliul Afaceri Externe din Luxemburg.

 

România și R. Moldova lucrează deja la o listă de persoane care ar urma să fie sancționate. Măsurile vizează interdicții de a intra în țară și înghețarea activelor



Potrivit acestuia, este foarte important ca acest regim de sancţiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură luată pentru a creşte securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României şi a cetăţenilor ei.

''Deja lucrăm împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate după ce regimul de sancţiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor'', a explicat şeful diplomaţiei române, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, un alt punct important de pe agendă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova, pe care România a susţinut-o puternic şi care va contribui, de asemenea, la creşterea rezilienţei şi a securităţii Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acţiunilor hibride, dezinformării, acţiunilor care vizează securitatea cibernetică a ţării şi, de asemenea, va îmbunătăţi gestionarea situaţiilor de criză din Republica Moldova. România va propune experţi care să participe la această Misiune, a spus ministrul român de externe.

 

Ajutorul pentru R. Moldova continuă



Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte Republica Moldova, Bogdan Aurescu a declarat că va încuraja continuarea asistenţei pentru această ţară în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace. O decizie în acest sens se va lua la începutul lunii mai, a precizat demnitarul, adăugând că este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe şi că, în cadrul Consiliului, îşi va relua propunerea de a avea pe agenda unui viitor Consiliu Afaceri Externe, înainte de vară, conflictele prelungite din regiunea Mării Negre. Este, de asemenea, important ca UE să continue să acorde atenţie acestei probleme foarte relevante.

La reuniunea din Luxemburg, miniştrii de externe vor discuta şi despre Planul de Acţiune al UE privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar în acest context, şeful diplomaţiei române va prezenta eforturile de sensibilizare ale României faţă de statele terţe, inclusiv cele din America Latină, în cadrul vizitelor pe care preşedintele României le efectuează zilele acestea în trei state latino-americane, pentru a contracara naraţiunea rusă.

Bogdan Aurescu a condamnat ferm declaraţiile ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care şi-au câştigat sau şi-au recâştigat independenţa după dizolvarea Uniunii Sovietice. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile şi contravin Cartei ONU, a subliniat ministrul român de externe.

Pe agenda Consiliului Afaceri Externe din Luxemburg se mai află procesul de reformă din Georgia, în prezenţa ministrului de externe al acestei ţări, şi situaţia din Sudan - încetarea imediată a ostilităţilor, protejarea civililor, o mai bună coordonare între statele membre UE pentru evacuarea cetăţenilor europeni din Sudan.

În finalul declaraţiei sale, Aurescu a exprimat recunoştinţa României faţă de autorităţile franceze, care au facilitat evacuarea în siguranţă a nouă cetăţeni români şi a unui membru de familie, duminică spre luni, din Sudan în Djibouti

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel