România va achiziţiona încă cinci avioane F-16 din Portugalia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

România a trimis toate documentele necesare către Portugalia pentru a achiziționa alte cinci aeronave F-16 modernizate care să completeze actuala Escadrilă 53 compusa deja din cele 12 de astfel de avioane de vânătoare. Procedura de achiziție a încă cinci avioane F-16 de către România din Portugalia este pe ultima sută de metri, fiind posibil să se încheie în acest an, a anunțat ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Întrebat care este stadiul concret, la zi, a discuțiilor privind alte cinci avioane de vânătoare F-16 pe care România doreste sa le cumpere din Portugalia pentru a-și completa escadrila cu 12 avioane F-16, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus că procedura ar fi pe ultima sută de metri. 

„Toate documentele sunt trimise la partenerul portughez. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri. Cred cu tărie că în acest an este posibil să semnăm contractul pentru cele cinci avioane", a spus ministrul Apărării, Gabriel Leș, într-o conferință de presă la sediul MApN.

Pe lângă acestea, MApN ar mai vrea să cumpere alte 36 de aeronave de vânătoare

„Dorința mea e să mergem pe următoarele 36 de avioane noi" a spus ministrul Apărării, abordând și informațiile cum că SUA ar putea include România în programul F-35 încă de pe acum.

Referitor la achiziţionarea a încă 36 de avioane de lupta F-16, ministrul Apărării a spus că îşi doreşte ca acele avioane să fie noi, nu la mâna a doua și modernizate.

„ Dar în momentul de față nu pot să vă spun diferența între un avion second-hand modernizat și un avion nou. Pe de altă parte există și anumite informații că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe F35. E o opțiune pe care o avem în discuție", a precizat Gabriel Leș. 

România nu are bani să cumpere avioane F-35

Gabrie Leș a comentat, legat de includerea României de către SUA pe lista de clienți exclusivi pentru avioanele F-35 de generația a 5-a, că „este un pic prea mult". Un avion F-35 nou costă în jur de 90 de milioane de dolari, în timp ce România a plătit pentru toate cele 12 avioane F-16 second-hand în jur de 150 de milioane de euro, din totalul contractului de 628 de milioane de euro, semnat în 2013 cu Portugalia.

Slovacia şi Bulgaria doresc să achiziționeze aeronave F-16 noi

Ministrul slovac al Apărării, Peter Gajdos a semnat, în luna decembrie anul trecutun, un contract cu vicepreşedintele grupului american Lockheed Martin, Ana Wugofski, referitor la achiziţionarea a 14 avioane de vânătoare F-16 Block 70/72. Cele 14 aparate F-16 Block 70/72 urmează să înlocuiască avioanele MiG-29 pe care le utilizează forţele aeriene slovace.

Contractul Bulgariei pentru achiziţionarea celor 8 avioane F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de Armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel