România susține „continuarea unui dialog deschis și constructiv” între Turcia și UE

Tudor Curtifan / 09 apr 2021 / 21:48

Secretarul de stat Iulia Matei a avut consultări cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Faruk Kaymakci, în sistem videoconferinţă, context în care partea română a exprimat susţinerea pentru continuarea unui "dialog deschis şi constructiv" între Turcia şi Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat MAE, în contextul împlinirii, în cursul acestui an, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic bilateral, a fost exprimat interesul comun pentru dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale, precum şi pentru continuarea discuţiilor în cadrul formatelor de lucru interguvernamentale în domeniul economic, cu scopul fructificării potenţialului existent şi al echilibrării balanţei comerciale.

Au fost discutate, de asemenea, evoluţiile în planul relaţiilor Uniunea Europeană-Turcia, inclusiv din perspectiva recentei Declaraţii a Consiliului European din 25 martie 2021.

Partea română a exprimat susţinerea pentru continuarea unui dialog deschis şi constructiv între Turcia şi Uniunea Europeană şi a exprimat speranţa că "oferta agendei pozitive agreate la nivelul Consiliului European vizând cooperarea economică, relansarea formatelor de dialog la nivel înalt în domenii de interes comun şi promovarea mobilităţii şi a contactelor interumane se va putea materializa în perioada următoare", transmite ministerul român. De asemenea, arată MAE, oficialul român a încurajat, în acelaşi timp, menţinerea unui angajament susţinut şi constructiv din partea Turciei pentru facilitarea acestui obiectiv.

Discuţiile au mai vizat şi cooperarea în plan regional. În acest sens, a fost reliefată buna cooperare a ambelor state în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră şi a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, în contextul exercitării de către Turcia a preşedinţiei acestui organism, în 2021.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy