NATO: România, a 15-a ţară care aderă la Memorandumul de Înțelegere privind muniția decisivă pentru luptă aeriană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

România s-a alăturat miercuri, în calitate de a 15-a ţară participantă, la Proiectul de Înaltă Vizibilitate al NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM, muniție decisivă pentru luptă aeriană - n.a.), anunţă alianţa pe site-ul său.

Cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării din ţările alianţei, la Bruxelles a avut loc o ceremonie de semnare la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul apărării din Grecia - lidera ABDM - Nikolaos Panagiotopoulos şi Vasile Dîncu, ministrul român al apărării.

Lansată în 2014, iniţiativa ABDM oferă aliaţilor acces la muniţii critice lansate din aer, în condiţii mai favorabile. ABDM 'şi-a îndeplinit deja promisiunea din 2018.

Prin strategii inovatoare de achiziţie, participanţii şi-au redus cu 15% până la 20% costurile cu muniţiile de precizie ghidate, precizează Agerpres.

Ca reacţie la cerinţele operaţionale urgente, ei au reuşit să reducă intervalele de livrare cu până la un an.

În acelaşi timp, şi-au îmbunătăţit semnificativ interoperabilitatea şi posibilitatea de a-şi pune la dispoziţie unii altora stocurile, crescând unitatea militarilor NATO în operaţiuni', a declarat Geoană.

România s-a alăturat oficial celorlalţi participanţi la ABDM - Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Slovacia şi Spania. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel