România, Scorpion Fury. Williamson: ”Rol vital în NATO”. Vizită, împreună cu ministrul Fifor, la baza Kogălniceanu

Sebastian Florea |
Data publicării:

România, Scorpion Fury - Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson sisține că România joacă un rol vital pentru Alianţa Nord Atlantică.

Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat, joi, că România joacă un rol vital pentru Alianţa Nord Atlantică, iar Marea Britanie va susţine conducerea de către România a Brigăzii Multinaţionale Sud-Est pe durata derulării exerciţiului Scorpion Fury.

'România este vitală şi joacă un rol important pentru Alianţă, conducând exerciţii comune de antrenament, găzduind un sistem NATO de apărare împotriva rachetelor balistice şi fiind o naţiune gazdă pentru Brigada Multinaţională Sud-Est. Vreau să anunţ că Armata Britanică va susţine conducerea de către România a Brigăzii Multinaţionale Sud-Est pe durata derulării exerciţiului Scorpion Fury şi pot anunţa că vom desfăşura un memorandum de cooperare viitoare pe apărare', a spus Gavin Williamson la finalul întâlnirii pe care avut-o, joi, cu ministrul român al Apărării, Mihai Fifor.

România nu este singură

Williamson a precizat că România este 'este pe bună dreptate preocupată' de intensificarea activităţii ruseşti în zona Mării Negre, afirmând că ţara noastră nu este singură în faţa acestor tensiuni. 'România este pe bună dreptate preocupată de creşterea activităţii ruseşti în Ucraina, Republica Moldova, Marea Neagră şi Marea Azov. Dar România nu este singură în faţa acestor tensiuni crescânde. NATO înfruntă provocări periculoase şi impredictibile din toate direcţiile. În ultimii ani, Marea Britanie a fost martora unei activităţi crescute a submarinelor ruseşti în Atlanticul de Nord. (...) Este esenţial să fim solidari, pentru că suntem două naţiuni care au atâtea în comun. Ambele ţări au un rol important în Alianţa Nord-Atlantică şi menţin securitatea nu doar pentru ele, dar şi pentru prietenii şi aliaţii lor', a mai spus oficialul britanic.

Fifor şi Williamson, la 'Mihail Kogălniceanu'

După declaraţii, miniştrii Fifor şi Williamson s-au deplasat în Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu', unde au loc întâlniri cu piloţii şi personalul tehnic care deservesc cele patru aeronave Typhoon ale Forţelor Aeriene Britanice şi cu personalul român din baza militară. Un detaşament britanic format din aproximativ 160 de militari (piloţi şi personal tehnic) execută, până la 31 august, misiuni de poliţie aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, alături de aeronavele MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române. Este a doua oară când un detaşament britanic este dislocat în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliţie aeriană împreună cu FAR, primul fiind dislocat în perioada 1 mai - 31 august 2017.

Poliţia aeriană întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru asigurarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei. Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea şi adaptarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii dintre forţele aeriene române şi britanice. Dislocarea avioanelor Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate, precizează MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel