România - Republica Coreea, Parteneriat Strategic. Aniversare de zece ani

Florentina Constantin / 08 sep 2018 / 19:23

La 8 septembrie 2018, se împlinesc 10 de ani de la semnarea Declarației privind Stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Coreea.

La acest moment aniversar, dar și de bilanț, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă satisfacţia pentru stadiul relațiilor bilaterale româno-coreene, în planul cooperării la nivel politic, sectorial, inclusiv în cadrul diverselor organizații multilaterale cu vocație universală, precum ONU, UNESCO, sau de cooperare economică și dezvoltare – OCDE.

România și Republica Coreea vor continua traiectoria ascendentă a relațiilor lor bilaterale având ca fundament setul de valori comune precum democrația, economia liberă, drepturile omului, statul de drept. În contextul unei situații complexe din Peninsula Coreeană, promovarea păcii, stabilității și securității în spiritul principiilor și normelor recunoscute ale dreptului internațional va continua să constituie un obiectiv de prim rang al cooperării în plan internațional dintre România și Republica Coreea.

În egală măsură, Parteneriatul Strategic existent între Republica Coreea și Uniunea Europeană, precum și colaborarea Republicii Coreea cu NATO, ca partener privilegiat, adaugă o nouă dimensiune menită să sublinieze faptul că Parteneriatul Strategic încheiat la 8 septembrie 2008 nu reprezintă decât evoluția naturală și firească a afinității dintre popoarele român și coreean, precum și a unei comuniuni de destin istoric dintre cele două state.

Informaţii suplimentare

Parteneriatul dintre România și Republica Coreea se fundamentează în mod formal pe două documente: Declarația Comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Coreea (2008) și Planul Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Coreea (2010).

Declaraţia Comună a fost semnată de preşedinţii celor două ţări, la Seoul, la 8 septembrie 2008, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui României. Miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări au semnat Planul Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Coreea (6 iulie 2010).

Republica Coreea a fost primul stat din Asia cu care România a stabilit relaţii de parteneriat și rămâne până astăzi singurul partener strategic din Asia. Totodată, România este prima țară din UE care a stabilit relaţii la acest nivel cu Republica Coreea.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy