România nu crede într-un conflict diplomatic cu Turcia cauzat de exploatările din Marea Neagră, dar e îngrijorată de tensiunile turco-elene

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre escaladarea tensiunilor în Mediterana de Est, între Grecia și Turcia, dar și despre îngrijorări cu privire la un posibil conflict diplomatic cu Ankara, în contextul în care Turcia explorează și în Marea Neagră, în apropierea perimetrul Neptun Deep.

În ceea ce privește un posibil conflict diplomatic cu Turcia, președintele a precizat: „Nu văd niciun fel de probleme acum”.

De precizat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat în urmă cu aproximativ două săptămâni că Turcia  a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale, adăugând că există o posibilitate ridicată să fie descoperite şi alte resurse în aceeaşi zonă.

 

Iohannis: România, îngrijorată de tensiunile dintre Grecia și Turcia. Președintele face apel la diplomație

 

Totodată, Klaus Iohannis a făcut apel la diplomație în contextul tensiunilor tot mai mari din ultimele săptămâni dintre Turcia și Grecia. 

Amintim că tensiunile dintre cele două state NATO au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale.

Ca răspuns, ambele state au efectuat exerciții militare în zonă. De partea Greciei cea mai vocală poziție a avut-o Franța care a trimis în contextul exercițiilor militare și trei avioane de vânătoare Rafale și o fregată în Mediterana de Est.

„Evident că ne îngrijorează (n.r. - tensiunile dintre Grecia și Turcia). Aceste tensiuni care au crescut în ultimele săptămâni în Estul Mediteranei nu ne fac bine. Nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă și diplomatică, în niciun caz prin înarmări și gesturi care pot fi greșit înțelese”, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Palatul Cotroceni.

CITEȘTE ȘI: Die Welt: Erdogan le-ar fi cerut generalilor turci să scufunde o navă a Greciei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel