România mai are doar patru corvete din clasa Tetal fabricate la Mangalia

Eduard Pascu |
Data publicării:
Corveta Contraamiral Horia Macellariu Sursa foto: Fortele Navale Romane
Corveta Contraamiral Horia Macellariu Sursa foto: Fortele Navale Romane

România mai deține în prezent doar patru corvete din clasa Tetal fabricată la Șantierul Naval Mangalia. Cea mai nouă este din anul 1996.

Corveta cu numărul de bordaj 265 a intrat în serviciul Forțelor Navale Române în anul 1996 și este ultima din seria de șase nave, proiect 1048, clasa Tetal (I și II), construite la Șantierul Naval Mangalia, în perioada 1982-1996. Din seria de șase corvete construite la Mangalia, au rămas în serviciu doar patru nave, cu numerele de bordaj 260 (construită în anul 1983), 263 (construită în anul 1987), 264 (construită în anul 1989) și 265 (construită în anul 1996), se arată într-o postare a Forțelor Navale Române.

De la intrarea primei corvete în serviciu (1983) și până în prezent, durata totală de utilizare a celor patru corvete din dotarea Forțelor Navale Române este de 129 ani, timp în care echipajele acestor nave au participat la peste 70 de misiuni și exerciții naționale și internaționale, în Marea Neagră și în Marea Mediterană.

Corvetele sunt nave de luptă a căror destinație principală o reprezintă lupta antisubmarin. Acestea sunt dotate cu instalații de lansare torpile antisubmarin, calibru 533 mm, instalații de lansare bombe antisubmarin, instalații de lansare proiectile bruiaj pasiv, instalații de lansare bombe reactive și tunuri de bord, calibrele 30 mm și 76,2 mm. Fiecare corvetă este propulsată de patru motoare ALCO, fabricate la Reșița, cu o putere de câte 3285 cai putere fiecare.

Pe bordajul corvetelor românești au fost înscrise numele unor comandanți pe care Marina Militară Română i-a avut de-a lungul timpului, astfel: „Amiral Petre Bărbuneanu” (corveta 260), „Viceamiral Vasile Școdrea (corveta 261), „Viceamiral Vasile Urseanu” (corveta 262), „Viceamiral Eugeniu Roşca” (corveta 263), „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” (corveta 264) și „Contraamiral Horia Macellariu (corveta 265).

 

Bună dimineața, vă spunem de la bordul corvetei „Contraamiral Horia Macellariu”! Corveta cu numărul de bordaj 265 a...

Publicată de Forțele Navale Române pe Luni, 8 februarie 2021

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel