România, înzestrare Armată. F-16, sistemul Patriot și IAR-99 Șoim, angajamente majore

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cu ocazia zilei Forțelor Aeriene, ministrul Mihai Fifor a vorbit despre obiectivele Forțelor, dar și despre programul de înzestrare.

Pe site-ul Armatei, ministrul anunță continuarea înzestrării și modernizării, precizând că în 2017 România s-a situat pe primul loc în cadrul Alianței în ceea ce privește suma cheltuită pentru înzestrare.

„Obiectivele majore ce privesc Forţele Aeriene rămân asigurarea capacităţii de descurajare credibilă şi apărare a spaţiului aerian, continuarea modernizării şi dezvoltării infrastructurii aerodromurilor, precum și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în relaţia NATO, UE şi partenerii aliaţi.

Guvernul României îşi respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării şi acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. În 2018, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB. Procentul cheltuit pentru înzestrare în anul 2017 a situat ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33 la sută. Tot pe primul loc se află România şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării în 2017, comparativ cu anul precedent”, transmite ministrul.

F-16 Fightin Falcon, încă 32 de aparate

„În acest context, planurile de modernizare a Forțelor Aeriene Române capătă consistență și concretețe. Amintesc aici programul strategic de înzestrare cu avionul multirol F-16 Fighting Falcon, care, după implementarea primei etape, în care au intrat în înzestrare 12 aeronave, va continua cu completarea primei escadrile și, ulterior, cu achiziția altor 32 de aparate de zbor pentru încă două escadrile operaționale”.

Sistemul de apărare sol-aer Patriot, în grafic

„Programul de înzestrare cu sistemele de apărare sol-aer „Patriot", cel mai avansat sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare din lume, este, de asemenea, în grafic. Au fost realizate deja plățile pentru primul dintre cele șapte sisteme de ultimă generație care vor intra în dotarea Armatei României, patru dintre aceste sisteme fiind destinate Forțelor Aeriene. Țara noastră își va dota forțele armate cu cea mai recentă configurație a sistemului de rachete sol-aer cu bătaie mare „Patriot", configurația PAC-3+, care include elemente hardware și software concepute până la nivelul anului 2017”, mai transmite Mihai Fifor.

Modernizarea IAR-99 Șoim

„Demnă de menționat în acest context este și lansarea, în acest an, a programului de modernizare a avionului IAR-99 Șoim, intenția fiind ca acesta să devină avion-școală pentru piloții ce urmează să opereze pe avioanele F-16.

Misiunea de poliție aeriană întărită (enhanced Air Policing), precum și oportunitățile pentru instruire și desfășurare de misiuni în comun cu Forțele Aeriene Române, reprezintă răspunsul NATO la fluctuațiile situației de securitate din zona Mării Negre și îmi exprim convingerea fermă cu privire la rolul acestei misiuni în descurajarea oricărei intenții ostile ce poate proveni din această zonă geografică”, a mai transmis ministrul Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel