România condamnă ferm recunoaștere republicilor separatiste din Ucraina și anunță repercusiuni severe împotriva Rusiei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, în vizită la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, sursă foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, în vizită la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, sursă foto: Administrația Prezidențială

România a condamnat ferm semnarea decretului de către președintele rus Vladimir Putin pentru recunoașterea așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk.

România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, denunță încălcarea flagrantă a dreptului internațional și anunță un răspuns sever din partea comunității internaționale după acțiunea Federației Ruse.

„România condamnă ferm recunoașterea independenței de către Rusia a republicilor Donețk și Lugansk. Acest lucru este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și trebuie să atragă un răspuns sever din partea comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis președintele Klaus Iohannis, pe contul său de Twitter.

 

Ulterior, Administrația Prezidențială a trimis și către DefenseRomania, un comunicat de presă în care detaliează acțiunea Federației Ruse. 

Redăm integral poziția României tranmisă de președintele Klaus Iohannis:

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite.

 

Putin a „rupt” Ucraina cu pixul 

 

Amintim că în această seară, după un discurs delirant și profund revizionist împotriva Ucrainei și a Occidentului, Vladimir Putin a semnat decretul privind recunoașterea regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Decretul a fost semnat în prezența liderilor așa-ziselor republici separatiste.

Decizia luată de Vladimir Putin duce la prăbușirea Acordurilor de la Minsk și reprezintă o nouă tentativă de rupere a Ucrainei, după ce în 2014 Federația Rusă a ocupat și anexat ulterior ilegal peninsula Crimeea.

Imediat după decizia lui Putin de a semna decretul și miniștrii de externe ai statelor membre UE au condamnat în mod ferm acțiunea Federației Ruse, în timp ce în Ucraina președintele Zelenski a convocat de urgență Consiliul de Securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel