România ar deține o escadrilă de MiG-29 cu resursa intactă. Viorel Manole: Au existat oferte. Sunt multe țări cu ochii pe ele

Sursă foto: Digital Combat Simulator
EXCLUSIV
Sursă foto: Digital Combat Simulator

Directorul Patromil, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată săptămânal de DefenseRomania în fiecare vineri de la 11:00, în ediția de acum două săptămâni, a vorbit despre avioanele MiG-29 ale României, în contextul în care făcea referire la situația din Ucraina și posibilitatea ca Polonia să trimită avioane MiG-29 în Ucraina, stat agresat de Federația Rusă.

Avioanele MiG-29 ale României au resursa intactă

 

„Avioanele MiG-29 românești sunt avioane care au fost conservate și sunt cu resursă intactă” - Viorel Manole, director Patromil

Viorel Manole a amintit de succesul programului LanceR, adică modernizarea MiG-21 și de faptul că s-a încercat și cu MiG-29 un program de modernizare.

„Pe vremea când eram în Armată a fost programul de modernizare a MiG-21 LanceR și un program de modernizare a MiG-29 în care s-a realizat inclusiv o cabină cu avionică tot Elbit cu același tip de magistrală pe care am folosit-o la modernizarea IAR-330. Programul a fost sistat deoarece situația politico-militară a acestui tip de platformă e foarte complicată”, a adăugat directorul Patromil pentru DefenseRomania, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”.

 

Viorel Manole spune că România mai deține 18 avioane MiG-29 

 

Întrebat câte aparate MiG-29 mai deține România și de ce nu se ia în clacul vânzarea lor, directorul Patromil a precizat că sunt aproximativ 18 avioane, iar situația din punct de vedere birocratic și politic e complicată în ceea ce privește vânzarea, deși au existat mai multe discuții.

„Cred că undeva spre 18 avioane. Nu doar polonezii sunt cu ochii pe ele. Știu că Romtehnica a primit de-a lungul timpului nu puține solicitări de achiziție sau achiziție pe piese, motoare sau alte subansamble.

„Cred că situația privind proprietatea și modul de achiziție inițială sunt complicate”, a conchis Viorel Manole când a fost întrebat de ce nu se ia în calcul vânzarea acestor aparate.

Precizăm că la jumătatea anilor 1990 aeronavele MiG-29 ale României au fost propuse pentru modernizare, fiind dezvoltat un prototic la standardele NATO - MiG-29 Sniper. Programul nu a continuat din varii motive iar în 2003, după ce s-a încercat vânzarea fără succes a aviaonelor MiG-29, ele au fost retrase oficial, Guvernul optând pentru modernizarea programului MiG-21 LanceR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel