România a subliniat la Summitul NATO sprijinul care trebuie acordat R. Moldova și Georgiei după atacul rus din Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Președintele României Klaus Iohannis, împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României și Nicolae Ciucă actualul premier român, la data respectivă ministrul Apărării al României, la summitul NATO de la Bruxelles din 2021 sursă foto: Administra
Președintele României Klaus Iohannis, împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României și Nicolae Ciucă actualul premier român, la data respectivă ministrul Apărării al României, la summitul NATO de la Bruxelles din 2021 sursă foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO care a avut loc în format virtual, convocată ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, sprijinul care trebuie acordat şi Republicii Moldova şi Georgiei, afectate de această situaţie, a informat Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României a subliniat, în intervenţia sa, că, în acest moment, afirmarea clară şi fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unităţii şi solidarităţii aliate. Preşedintele Klaus Iohannis menţionat, în acest sens, şi coordonarea eficientă realizată în cadrul Summitului Formatului B9, găzduit chiar înainte de reuniunea NATO de către România şi Polonia", arată Administraţia Prezidenţială.

 

Klaus Iohannis a condamnat invazia militară neprovocată a Rusiei asupra UcraineiŞeful statului a condamnat în mod ferm invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, arătând că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran şi independent. El a reiterat necesitatea ca răspunsul comunităţii euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar şi substanţial.

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum şi pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate.

El a reiterat că actualul context "grav" de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă şi unitară, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în mod special la Marea Neagră. Preşedintele a reiterat şi importanţa consolidării securităţii cibernetice.

Şeful statului a adresat mulţumiri tuturor aliaţilor pentru deciziile luate de a trimite trupe şi echipamente militare în România şi s-a referit la importanţa accelerării procesului de creare a Grupului de luptă al NATO în ţara noastră, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în regiune.

La reuniune au mai participat preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Discuţiile au vizat impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic. Liderii aliaţi au discutat despre poziţionarea şi răspunsul NATO la această agresiune, considerată cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii europene din ultimele decenii, inclusiv din perspectiva consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare. La summit a fost adoptată o declaraţie.

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi au condamnat, în cei mai fermi termeni, invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Aceştia au solicitat încetarea imediată a asaltului militar şi retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei şi au afirmat că Rusia poartă toată responsabilitatea acestui conflict, respingând calea diplomaţiei şi a dialogului oferită în mod repetat de către NATO şi aliaţi. De asemenea, ei au subliniat că atacul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva unui stat suveran, independent şi paşnic a încălcat prevederile dreptului internaţional şi principiile Cartei ONU, se arată în comunicatul citat.

 

Liderii aliaţi au reafirmat faptul că NATO este pe deplin solidară cu Ucraina, autorităţile ucrainene şi curajosul popor ucrainean

 

Şefii de stat şi de guvern participanţi au reiterat şi angajamentul Alianţei Nord-Atlantice pentru principiile securităţii europene, inclusiv al celui prin care fiecare naţiune are dreptul de a îşi alege aranjamentele de securitate la care să fie parte. Liderii aliaţi au precizat că vor continua să acorde tot sprijinul politic şi practic Ucrainei.

În lumina acţiunilor Rusiei, NATO va trage concluziile necesare pentru adaptarea posturii de descurajare şi apărare. Aliaţii au avut consultări în cadrul articolului 4 din Tratatul de la Washington, iar Alianţa Nord-Atlantică va continua să adopte toate deciziile şi măsurile solicitate pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor statelor aliate.

Liderii NATO au subliniat că rămân uniţi în a proteja întreg teritoriul aliat şi au precizat că angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington rămâne unul extrem de solid.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel