România a predat „cheia spațiului aerian baltic”. Misiunea avioanelor F-16 românești în Lituania s-a încheiat cu succes

Detașamentul Forțelor Aeriene Române care va efectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită cu avioane F-16 în statele baltice. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene
Detașamentul Forțelor Aeriene Române care va efectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită cu avioane F-16 în statele baltice. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene

România și Portugalia au predat Italiei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 2 august, în Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania, conducerea celei de-a 63-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice, desfășurată sub comandă NATO.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale către DefenseRomania, România și Portugalia „au lucrat împreună, timp de patru luni, din aprilie până în iulie, detașamentul român asigurând misiunea de Poliție Aeriană Întărită, iar detașamentul portughez misiunea de Poliție Aeriană”.

În cadrul ceremoniei de predare - primire (Hand over – Take over), comandorul Cosmin Vlad, comandantul detașamentului românesc „Carpathian Vipers”, și maiorul Tomás Virgílio, comandantul detașamentului portughez, au predat, în mod simbolic, aliaților italieni Cheia Spațiului Aerian Baltic. Cheia reprezentând un simbol și o garanție a angajamentului NATO de a asigura protecția și integritatea statelor membre în fața oricărei posibile amenințări aeriene.

La activitate au luat parte comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite din cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentanți ai Ambasadei României la Vilnius, ai Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM) și ai Italiei, Lituaniei și Portugaliei. 

 

Despre misiunea Carpathian Vipers încheiată cu succes de avioanele F-16 românești în Lituania

 

2. F-16 Fight... (f-16-romania-nato-politie-aeriana_14789700.jpg)

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene

Detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, a fost dislocat în perioada aprilie – iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, și a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la partenerii francezi. Până la finalul misiunii, aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 25 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

Pentru Forțele Aeriene Române aceasta a fost a doua dislocare în Lituania, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și 4 MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

 

„Întâlnirile” cu rușii

 

Avem confirmate trei misiune de poliție aeriană la care avioanele F-16 Fighting Falcon ale României au luat parte în contextul misiunii de Poliție Aeriană întărită, pe care au desfășurat-o sub comandă NATO în Țările Baltice.

Cu siguranță numărul misiunilor a fost mult mai mare, vorbim doar de cele confirmate oficial.

Prima misiune a avut loc încă din data de 7 aprilie 2023, la numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice. Atunci două avioane de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate după ce două aeronave neidentificate au fost detectate zburând deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO. Acestea s-au dovedit a fi Su-27 rusești. 

CITEȘTE ȘI: A treia „întâlnire” cu rușii: Avioanele F-16 ale României au interceptat Su-27 (Video). F-urile românești, sprijin pentru Eurofighter

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel