România a pierdut, în faţa Estoniei, postul de membru în Consiliul de Securitate al ONU

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2020-2021, învingându-şi "rivalii", România şi respectiv Salvador, informează AFP.

Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.

După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România. Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.

În ce-l priveşte, Saint Vincent şi Grenadine, care va deveni cel mai mic stat care deţine un mandat în Consiliul de Securitate, a primit 185 de voturi din cele 193 din Adunarea Generală.

Potrivit experţilor, micul stat, a cărui limbă oficială este engleza şi are capitala la Kingstown, urmează să-şi folosească mandatul pentru a promova lupta împotriva încălzirii globale şi a ravagiilor provocate de uragane, mai ales în Caraibe.

Singurul său contracandidat, Salvadorul, care şi-a anunţat candidatura în ultimul moment, joi, nu a obţinut decât şase voturi. Alegerea arhipelagului Saint Vincent şi Grenadine fusese convenită de multă vreme de grupul statelor din America Latină şi Caraibe pentru a reprezenta regiunea în Consiliul de Securitate în 2020-2021.

Au fost alese de asemenea pentru mandate de doi ani de membru nepermanent Nigerul şi Tunisia, fiecare cu 191 de voturi. Alese de Africa, cele două ţări nu aveau concurenţi pentru cele două posturi prevăzute pentru această regiune.

Vietnamul, singurul candidat pentru regiunea Asia-Pacific, a fost ales la rândul său cu 192 de voturi.

Cei cinci noi membri vor înlocui, de la 1 ianuarie anul viitor, Polonia, Peru, Cote D'Ivoire, Guineea Ecuatorială şi Kuweitul.

Consiliul de Securitate al ONU este format din cinci membri permanenţi şi zece nepermanenţi, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel