România a cerut Ungariei crearea unui coridor umanitar pentru tranzitul românilor blocaţi la frontiera cu Austria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a cerut, marţi, omologului său ungar, Peter Szijjarto, într-o convorbire telefonică, crearea de urgenţă a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

"Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situaţiei create, inclusiv ca urmare a faptului că informaţiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, şi a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgenţă de către autorităţile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, Peter Szijjarto a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei şi tranzitarea acestuia până la graniţa cu România să fie stabilite, şi apoi măsurile implementate, de autorităţile de resort ale ministerelor de interne din cele două ţări.

Discuţia dintre cei doi miniştri a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide graniţele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situaţie care, în absenţa unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria şi Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar, precizează MAE. În acest context şi pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetăţenilor români aflaţi la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situaţia umanitară creată, prin prezenţa unui număr considerabil de familii cu copii şi persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment) şi a solicitat adoptarea de urgenţă de către autorităţile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

 

Comisia Europeană recomandă facilitarea tranzitului 

 

De asemenea, din dispoziţia ministrului Aurescu, tot marţi, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zakonyi, în care au fost efectuate, şi pe acest canal diplomatic, solicitările menţionate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej şi liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecţiei sănătăţii şi asigurării disponibilităţii bunurilor şi a serviciilor esenţiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligaţia statelor membre de a facilita tranzitul cetăţenilor şi a rezidenţilor UE care revin în statul de reşedinţă.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut şi de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relaţiilor cu Europa şi SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.

În paralel, pe acelaşi subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ţinut legătură şi cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

Discuţiile au loc în continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetăţenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel