Rolul lui Lukașenko nu s-a încheiat: ”Polonezii și ucrainenii aveau nevoie de o provocare împotriva noastră”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ataulc cu rachetă din Polonia, de săptămâna trecută, a fost o „provocare deliberată” împotriva Moscovei și Minskului, susține președintele belarus Alexandr Lukașenko.

Săptămâna trecută, o rachetă a lovit un siloz de cereale în satul polonez Przewodow, din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, ucigând doi cetățeni polonezi.

Ministerul polonez de externe a declarat inițial că racheta era fabricată în Rusia, dar președintele polonez Andrzej Duda a declarat ulterior că oficialii „în prezent nu au dovezi că racheta a fost lansată de partea rusă”.

Într-o declarație de luni, liderul belarus spune că autoritățile poloneze și ucrainene „au nevoie de o escaladare”.

"Au intrat în apă fierbinte și acum încearcă, ca niște hoți insidioși, să închidă acest subiect. Nu se mai discută nici măcar în Occident", a spus Lukașenko, potrivit agenției de presă din Belarus, BelTA.

"Ei, atât polonezii, cât și ucrainenii, regretă că nu a fost o rachetă rusească. Aveau nevoie de o provocare împotriva noastră, aveau nevoie de o escaladare".

Lukașenko a susținut, de asemenea, că nu a fost o coincidență faptul că lovitura de stat a fost „programată pentru summitul G20”.

„Conducerea Poloniei este acum obligată să le spună polonezilor cum s-a întâmplat, de ce a fost lovit teritoriul Poloniei, cine a planificat-o, de ce acea rachetă, presupusa trasă spre est, s-a întors brusc spre vest și de ce a fost lansată la un când nu existau rachete rusești în rachetele aeriene”, a adăugat Lukașenko.

Serviciile speciale ruse ar plănui provocări la infrastructura critică din Belarus, în special la centrala nucleară din Belarus, susține serviciul de informații al armatei ucrainene - GUR.

”Se știe că în viitorul apropiat sunt planificate o serie de atacuri teroriste pe teritoriul Belarusului - dezastre provocate artificial de om pe infrastructuri critice. Locația presupuselor „incidente” este teritoriul care se învecinează cu granițele țărilor UE și Ucrainei, în special regiunile Grodno și Brest. Una dintre țintele principale este centrala nucleară din Belarus - Ostrovets”, se arată în comunicatul GUR.

Ucrainenii spun că agenții ruși se ocupă de tot, iar serviciul  de informații KDB din Belarus a fost pur și simplu doar notificat de pregătiri.

Potrivit planificatorilor „proiectului”, evenimentele ar trebui să accelereze implicarea armatei belaruse în războiul din Ucraina de partea ocupanților.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel