REZULTAT ALEGERI Republica Moldova. Socialiștii pe primul loc, urmați de ACUM

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Partidul Socialiştilor acumulează peste 31 la sută din voturi, urmat de Partidul Democrat, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC) după procesarea a peste 50 la sută din procesele verbale de la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Republica Moldova.

După contabilizarea proceselor verbale din peste 51 la sută din buletinele de voturi în circumscripţia naţională, PSRM a obţinut 31,14% din voturi. PD a acumulat 26,22 la sută, iar blocul ACUM - 23,87% din opţiunile electoratului. Acestea sunt urmate de Partidul Şor, cu 9,46% din voturi.

Sub pragul electoral de 6 la sută sunt PCRM cu circa 3,88%, Partidul Nostru, cu 2,42 la sută şi PL - cu peste 1 procent.

Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului ACUM, au acuzat fraudarea alegerilor.

Conform Radio Chișinău, Partidul Socialiştilor atenţionează Comisia Electorală Centrală să publice pe site-ul său numărul exact de buletine de vot procesate, şi nu procesele verbale procesate. Socialiştii cred că în acest mod este manipulată opinia publică şi susţin că partidul lor va avea un număr mai mare de voturi.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali.

La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscrişi în listele electorale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel