Revenirea la un vis sovietic. Rusia intenţionează să înfiinţeze o bază pe suprafaţa Lunii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin
Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin

Rusia intenţionează să înfiinţeze o bază pe suprafaţa Lunii în cadrul programului său selenar şi să studieze satelitul natural al Pământului cu ajutorul avatarurilor robotizate, a anunţat marţi directorul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Dmitri Rogozin, citat de Xinhua.

,,Este vorba despre crearea unei baze pe termen lung, fireşte, nelocuită, însă vizitată. Practic, este vorba despre tranziţia către sisteme robotizate, către avataruri care în curând vor duce la îndeplinire sarcini pe suprafaţa Lunii'', a declarat Rogozin citat de site-ul de propagandă al Moscovei, Sputnik.

Directorul Roscosmos a anunţat că prima aselenizare a unui cosmonaut rus este programată pentru anul 2030, deşi nu a specificat de cât timp ar putea fi nevoie să se ajungă de la primele zboruri cu echipaj către Lună până la înfiinţarea bazei selenare.

Rogozin a declarat totodată că programul selenar rus este mai ambiţios în comparaţie cu ceea ce au realizat Statele Unite în anii '60 şi '70.

Revenirea la un vis sovietic

În anii 1960, Serghei Korolev, părintele programului spațial sovietic, a fost unul dintre primii lideri ai industriei spațiale din URSS, care a pus problema construirii unui avanpost pe termen lung pe suprafața Lunii. În 1960, în urma primelor succese sovietice în trimiterea de sonde fără pilot la Lună, Korolev a publicat un articol în Pravda, publicația oficială a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În articol, Korolev a subliniat în termeni generali planurile sale de explorare a spațiului, inclusiv expediții lunare: ,,Posibilitatea explorării directe a Lunii provoacă un interes deosebit, mai întâi prin aterizarea sondelor științifice automatizate. .. și mai târziu prin modalități de trimitere a cercetătorilor și construirea unei stații științifice locuibile pe Lună ", se arată într-un articol mai amplu al russianspaceweb.  

Între 1962 și 1974 , URSS a elaborat proiectul Zvezda, care prevedea instalarea unei baze permanente pe Lună înaintea americanilor. Aceasta trebuia să găzduiască 12 persoane și să fie alimentată de un reactor nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel