Reuniune NATO. Rachetele rusești SSC-8 și retragerea SUA din Tratatul nuclear, pe ordinea de zi

Tudor Curtifan / 24 oct 2018 / 14:08

Reprezentanţii celor 29 de ţări membre NATO se vor reuni joi la sediul Alianţei din Bruxelles pentru a discuta despre consecinţele posibilei retrageri a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), document care - în opinia Washingtonul - nu mai este eficient, întrucât Rusia îl încalcă de mai mulţi ani, conform AFP.

În acelaşi timp, secretarul general al NATO a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că ţările membre ale Alianţei refuză să desfăşoare noi arme nucleare în Europa pentru a răspunde la ameninţările Rusiei. Luni, preşedintele american Donald Trump a avertizat că Statele Unite îşi vor spori arsenalul nuclear.

'Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmărilor', a avertizat Stoltenberg. 'Cred că membrii NATO nu vor accepta să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa pentru a răspunde la noul program de rachete ruseşti SSC-8' (numit 9M729 în Rusia), a spus el.

Preşedintele american a anunţat sâmbătă retragerea SUA din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 km, încheiat cu Rusia în 1987. El a ameninţat totodată să crească arsenalul nuclear american pentru a contracara dezvoltarea şi desfăşurarea de către Rusia a noului sistem de rachete cu rază lungă de acţiune.

Decizia preşedintelui american este departe de a fi acceptată în unanimitate în cadrul Alianţei, a recunoscut Jens Stoltenberg. Uniunea Europeană a cerut anterior 'menţinerea acestui tratat crucial pentru securitate'.

'Tratatul INF este foarte important, dar nu funcţionează dacă nu este respectat. Statele Unite îşi respectă obligaţiile, dar Rusia le încalcă', a spus Jens Stoltenberg.

'Ambasadorii (ţărilor NATO) se vor reuni pentru a discuta despre consecinţele desfăşurării noii rachete ruseşti pentru securitatea noastră', a anunţat el, indicând că se duc de asemenea discuţii şi cu Moscova pentru convenirea asupra unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Cele 29 de ţări membre NATO desfăşoară începând de joi cele mai ample manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece. Această demonstraţie de forţă vizează testarea capacităţii Alianţei de a respinge o agresiune. 'Este vorba de un mesaj clar adresat tuturor agresorilor', a subliniat Jens Stoltenberg.

Rusia a fost invitată ca observator la aceste manevre aliate şi 'noi sperăm că ea va evita orice comportament periculos', a avertizat secretarul general al NATO.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy