Reuniune NATO. Rachetele rusești SSC-8 și retragerea SUA din Tratatul nuclear, pe ordinea de zi

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Reprezentanţii celor 29 de ţări membre NATO se vor reuni joi la sediul Alianţei din Bruxelles pentru a discuta despre consecinţele posibilei retrageri a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), document care - în opinia Washingtonul - nu mai este eficient, întrucât Rusia îl încalcă de mai mulţi ani, conform AFP.

În acelaşi timp, secretarul general al NATO a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că ţările membre ale Alianţei refuză să desfăşoare noi arme nucleare în Europa pentru a răspunde la ameninţările Rusiei. Luni, preşedintele american Donald Trump a avertizat că Statele Unite îşi vor spori arsenalul nuclear.

'Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmărilor', a avertizat Stoltenberg. 'Cred că membrii NATO nu vor accepta să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa pentru a răspunde la noul program de rachete ruseşti SSC-8' (numit 9M729 în Rusia), a spus el.

Preşedintele american a anunţat sâmbătă retragerea SUA din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 km, încheiat cu Rusia în 1987. El a ameninţat totodată să crească arsenalul nuclear american pentru a contracara dezvoltarea şi desfăşurarea de către Rusia a noului sistem de rachete cu rază lungă de acţiune.

Decizia preşedintelui american este departe de a fi acceptată în unanimitate în cadrul Alianţei, a recunoscut Jens Stoltenberg. Uniunea Europeană a cerut anterior 'menţinerea acestui tratat crucial pentru securitate'.

'Tratatul INF este foarte important, dar nu funcţionează dacă nu este respectat. Statele Unite îşi respectă obligaţiile, dar Rusia le încalcă', a spus Jens Stoltenberg.

'Ambasadorii (ţărilor NATO) se vor reuni pentru a discuta despre consecinţele desfăşurării noii rachete ruseşti pentru securitatea noastră', a anunţat el, indicând că se duc de asemenea discuţii şi cu Moscova pentru convenirea asupra unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Cele 29 de ţări membre NATO desfăşoară începând de joi cele mai ample manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece. Această demonstraţie de forţă vizează testarea capacităţii Alianţei de a respinge o agresiune. 'Este vorba de un mesaj clar adresat tuturor agresorilor', a subliniat Jens Stoltenberg.

Rusia a fost invitată ca observator la aceste manevre aliate şi 'noi sperăm că ea va evita orice comportament periculos', a avertizat secretarul general al NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel