Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE. Subiectul pe ordinea de zi: Evitarea unui război generalizat în Orientul Mijlociu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, Israel
F-35, Israel

Miniștrii de externe ai țărilor Uniunii Europene (UE) se întâlnesc în cadrul unei reuniuni extraordinare marți, 16 aprilie, pentru a evalua evoluțiile după atacul Iranului asupra Israelului.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care a anunțat reuniunea pe  contul X, a cerut miniștrilor de externe ai UE să se întâlnească prin videoconferință pe 16 aprilie. „Scopul nostru este să contribuim la scăderea tensiunilor și securitatea regiunii.

Reuniunea va începe la 17:00, ora Bruxellesului.

Se caută soluții  pentru a evita o creştere a tensiunilor în Orientul Mijlociu după atacul Iranului asupra Israelului de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat surse diplomatice.

”Am reiterat solidaritatea României cu Israelul și condamnarea fermă a atacului Iranului. De asemenea, am reiterat angajamentul nostru față de securitatea Israelului și importanța evitării unei escalade regionale ulterioare”, a declarat ministrul român de externe Luminița Odobescu, după o discuție telefonică cu omologul său israelian. Probabil că acesta este mesajul cu care România va participa la reuniunea miniștrilor de externe de astăzi.

UE a condamnat deja ferm atacul Iranului asupra Israelului, numindu-l „o amenințare gravă la adresa securității regionale.

Reuniunea miniştrilor de externe de marţi are loc cu o zi înainte ca liderii europeni să se întâlnească miercuri şi joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar, programat înainte de atac.

Situația tensionată din Orientul Mijlociu, inclusiv Liban, este de așteptat să fie pe ordinea de zi a liderilor UE care se vor întâlni la Bruxelles.

Liderii UE sunt așteptați să „condamne cu fermitate și fără echivoc atacul iranian asupra Israelului și își reiterează solidaritatea deplină cu poporul Israel și angajamentul față de securitatea Israelului”, conform concluziilor preliminare ale summitului, văzute de Euractiv.

Monitorizarea îndeaproape a situaţiei din Fâşia Gaza şi trecerea în revistă a ultimelor concluzii susţinute de liderii europeni la summitul lor din martie cu privire la o încetare a focului şi la accesul ajutoarelor umanitare, precum şi perspectivele politice şi o soluţie cu două state vor completa subiectele aflate marţi pe agenda reuniunii, au explicat sursele citate, relatează și Agerpres.

 

Tensiuni fără precedent între Iran și Israel

 

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac asupra Israelului cu sute de drone, rachete balistice și de croazieră, spunând că acțiunea a fost declanșată ca urmare a atacului Israelului asupra clădirii consulare a Iranului din Damasc pe 1 aprilie, când 7 ofițeri, dintre care 2 generali, din armata Gărzii Revoluționare Iraniene (unii fiind implicaț în coordonarea atacurilor Hamas din octombrie 2023) au fost uciși.

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta, a declarat luni şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi,

În atacurile iraniene au fost folosite peste 120 de rachete balistice, peste 30 de rachete de croazieră și aproximativ 170 de drone.

Cabinetul de război israelian a decis, luni, asupra unei riposte "clare şi puternice" contra Iranului.

Nu este clar cum vor alege israelienii să riposteze, însă escaladarea conflictului ar putea implica dezlănțuirea unor forțe militare importante.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel