Retragere SUA din tratatul Cer Deschis. NATO se reuneşte de urgenţă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional Cer Deschis din cauza încălcării acestuia de către Rusia, a anunţat joi o sursă de diplomatică, relatează AFP.

Administrația Trump urmează să retragă Statele Unite din Tratatul 'Cer Deschis' (Open Skies). Washingtonul acuză Rusia că nu a respectat prevederile acestui tratat.

Potrivit Defense News, SUA au luat o decizie finală cu privire la retragerea din acest Tratat. Anunțul oficial urmează să fie făcut de către președintele Donald Trump până la finalul acestei săptămâni.

,,Reuniunea a fost convocată pentru vineri după-amiază'' pentru a analiza consecinţele deciziei anunţate de preşedintele Donald Trump. Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie ''efectivă în şase luni'', a precizat sursa citată de AFP.

La rândul său, Rusia a denunţat joi ''lovitura'' dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat.

Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

SUA acuză Rusia că nu a respectat prevederile Tratatului 'Cer Deschis'

Casa Albă susține că decizia de a se retrage din Tratatul 'Cer Deschis' vine după ce Rusia a încălcat de mai multe ori acordul. Washingtonul precizează că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi.

Totodată, agenția de presă Mediafax amintește că fostul preşedinte american Dwight Eisenhower a propus în anul 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă de Moscova. Fostul preşedinte George H.W. Bush a reluat ideea în mai 1989, iar Tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002. În prezent, 35 de naţiuni participă la acest tratat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel