Retragere SUA din Siria. Putin-Netanyahu, discuţie telefonică hotărâtoare

Sebastian Florea |
Data publicării:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin au avut vineri o discuţie telefonică în cadrul căreia au abordat conflictul din Siria.

Aceasta este prima discuţie telefonică dintre cei doi oficiali după anunţul Washingtonului privind retragerea militarilor americani din această ţară, informează AFP. Netanyahu şi Putin au 'discutat despre situaţia din Siria şi recentele evoluţii, convenind să fie continuată coordonarea între militarii ruşi şi israelieni' în Siria, menţionează un comunicat al biroului de presă al premierului israelian

La 19 decembrie, spre surpriza generală, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea forţelor SUA din Siria, unde acestea ajută miliţiile kurde în lupta împotriva jihadiştilor. Netanyahu a spus că respectă decizia aliatului american, dar această declaraţie publică ascunde de fapt temerea că Iranul va profita de această situaţie pentru a-şi avansa pionii în Siria, ţară vecină statului israelian, şi că Rusia nu se angajează să frâneze această expansiune. Republica Islamică Iran, inamicul public al Israelului, şi Rusia, aliată a regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, au contribuit la lupta împotriva rebelilor şi jihadiştilor în Siria.

În ultimii ani, Israelul a efectuat numeroase raiduri aeriene împotriva - potrivit lui - unor obiective militare iraniene în Siria sau a unor convoaie cu arme sofisticate destinate Hezbollahului libanez, un alt inamic al statului israelian. În discuţia sa de vineri, Netanyahu i-a spus preşedintelui rus că 'Israelul este hotărât să continue eforturile pentru a împiedica Iranul să se implanteze din punct de vedere militar în Siria', potrivit comunicatului israelian. În 2015, Israelul şi Rusia au creat un mecanism 'de prevenire a conflictelor' cu scopul de a evita ciocniri între armatele lor în Siria. Dar această coordonare a avut de suferit atunci când un avion militar rus a fost doborât, din eroare, de apărarea antiaeriană siriană, după un raid israelian în Siria la 17 septembrie. Circa 15 militari ruşi au fost ucişi atunci.

Rusia a anunţat apoi consolidarea apărării antiaeriene a regimului sirian cu baterii S-300 şi dispozitive de bruiere a comunicaţiilor avioanelor aflate în apropiere. Premierul israelian a adus un elogiu joi coordonării cu Donald Trump în faţa Iranului. 'Preşedintele Trump acţionează împotriva Iranului pe plan economic, iar în Israel acţionăm împotriva Iranului pe plan militar', a afirmat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel