Resturile unei rachete ruse Kh-55 în Polonia: 500 km distanţă de graniţa cu Ucraina, iar apărarea antiaeriană poloneză nu a fost activată

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Procurorul general al Poloniei a raportat la 27 aprilie că epava unui avion militar necunoscut a fost găsită într-o pădure din nordul țării. Ministerul polonez al Apărării a confirmat, de asemenea, informația. Jurnaliștii polonezi au speculat că ar fi vor
Procurorul general al Poloniei a raportat la 27 aprilie că epava unui avion militar necunoscut a fost găsită într-o pădure din nordul țării. Ministerul polonez al Apărării a confirmat, de asemenea, informația. Jurnaliștii polonezi au speculat că ar fi vorba de o rachetă aer-sol. Epava avea insemne în limba rusă, dar focosul lipsea. Sursa foto: Twitter.

Faptul că o rachetă lansată de Rusia asupra Ucrainei a intrat mult în spaţiul aerian al Poloniei, ţară membră NATO, în urmă cu șase luni, iar resturile acesteia au fost găsită abia la sfârșitul lunii aprilie, a generat o serie de tensiuni la Varşovia. Informația potrivit căreia a fost vorba de o rachetă de croazieră lansată de aviația strategică rusă care a căzut în Polonia, în apropierea orașului Bydgoszcz, a fost confirmată oficial de Ministrul polonez al Apărării.

Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, a declarat că, în decembrie, nu a primit niciun raport despre o rachetă care a intrat în spațiul aerian al Poloniei și ale cărei fragmente au fost găsite recent în nordul Poloniei, chiar dacă militarii o urmăreau și încercau să o găsească.

Mariusz Blaszczak a relatat rezultatele unei anchete care a fost efectuată în urma descoperirii accidentale a epavei rachetei de către locuitorii din zonă la sfârșitul lunii aprilie.

 

Spaţiul aerian al Polonie a fost tranzitat de o rachetă de croazieră rusă

 

În special, primul raport neoficial a fost că era vorba de o rachetă sovietică lansată de un MiG-29 polonez și nu se știa când a căzut într-o pădure din apropierea orașului Bydgoszcz. Dar, acum Varșovia a recunoscut că spaţiul aerian al Polonie a fost tranzitat de o rachetă de croazieră rusă.

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, rachetă în sine a căzut pe teritoriul Poloniei în data de 16 decembrie 2022. Trebuie amintit că atunci rușii au lansat un atac masiv asupra Ucrainei - au fost utilizate 76 de rachete de croazieră - lansate din aer și de pe mare - dintre care mai multe rachete X-101 și X-555 direct din regiunea Saratov. Iar Varșovia a primit un avertisment din partea Ucrainei că o rachetă de croazieră se apropie de granița poloneză.

 

Vinovatul: Un comnadat polonez care nu a raportat corect incidentul conducerii Ministerului polonez al Apărării

 

Błaszczak a subliniat că toate acțiunile militarilor polonezi de la Centrul de Operațiuni Aeriene au fost corecte, însă comandantul centrului din anumite motive, nu a raportat despre incident, nici ministrului, nici altor structuri guvernamentale, deși, conform instrucțiunilor, trebuia să facă acest lucru.

"Ca răspuns, avioane poloneze și americane au fost ridicate de la sol, iar obiectul a fost detectat de stațiile radar poloneze. Acțiunile Centrului pentru Operațiuni Aeriene [Centrum Operacji Powietrznych] au fost corecte. Informațiile despre obiectul neidentificat care a apărut în spațiul aerian polonez au fost raportate comandantului operațiunilor. Dar comandantul nu m-a informat pe mine sau orice alt organism decizional", a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Astfel, deși principalul "vinovat" a fost deja numit, rămâne întrebarea de ce racheta nu a fost doborâtă. În plus, nu s-a efectuat o căutare completă a epavei acesteia. Potrivit ministrului polonez al apărării, poliția a căutat-o resturile rachetei până la date de 19 decembrie, după care căutările au fost suspendate, iar el nu a fost informat despre incident.

Toate aceste aspecte sunt destul de ciudate, mai ales având în vedere că Mariusz Blaszczak nu a numit tipul exact de rachetă pe care autorităţile poloneze l-au găsită, deși anterior mass-media a relatat că era vorba despre o rachetă rusă de tip X-55. Dar cu greu a fost posibil să se afle acest lucru în timpul zborului său deasupra Poloniei. Aceasta s-a prăbușit la 15 km de Bydgoszcz, care este al optulea oraș ca mărime din Polonia, din punct de vedere al populație.

Este foarte probabil ca racheta X-55 să fi fost lansată din Belarus, deși informația trebuie încă confirmată. Înainte de a se prăbuși, ar fi putut zbura aproximativ 300-500 de kilometri prin spatiul aerina al Poloniei, a sugerat BBC News Ucraina.

Racheta a intrat probabil în spațiul aerian polonez în timpul unui atac rusesc în masă cu rachete asupra Ucrainei, la sfârșitul lunii decembrie. La acea vreme, Rusia folosea bombardiere Su-34, stationate în Belarus, pentru a lansa rachete asupra Ucrainei.

Până în prezent, autoritățile poloneze au confirmat oficial doar descoperirea unui "obiect aerian militar". Nu a existat niciun alt comentariu din partea oficialilor polonezi pe această temă.

Ce concluzii va trage Varșovia din această situație vom afla, cel mai probabil, destul de curând. În același timp, problema este că o rachete lansata de Rusia asupra Ucrainei a intrat mult în spaţiul aerian al Poloniei, tara membra NATO, în urmă cu șase luni, iar resturile acesteia au fost găsită abia la sfârșitul lunii aprilie. Așa că ar fi destul de ciudat să ne așteptăm la o reacție promptă cum.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel