Republica Moldova: Guvernul propune rechemarea ambasadorului său în Rusia, Dodon se opune

Tudor Curtifan / 14 feb 2019 / 15:38
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a propus azi rechemarea ambasadorului său în Rusia, Andrei Neguță. Președintele Igor Dodon se opune acestei socilitări.

Motivul rechemării ar fi modul în care ambasadorul Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficientă fermitate poziţia Republicii Moldova faţă de acest subiect, notează portalul Deschide.md.

MAE moldovean a denunţat în mod repetat deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Tiraspolului în capitala Federaţiei Ruse, sub orice formă.

Într-o declaraţie acordată miercuri seara agenţiei de presă ruse TASS, Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul privind rechemarea ambasadorului Andrei Neguţă de la Moscova dacă o asemenea decizie va fi adoptată de guvern.

 

Andrei Neguță nu ar fi la prima rechemare

 

'Rechemarea ambasadorilor este dreptul exclusiv al preşedintelui, care nu poate fi ocolit', a spus Dodon, exprimându-şi opinia că guvernul s-ar putea să întrunească unanimitatea în privinţa acestei decizii. 'Sper ca başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care face parte din componenţa cabinetului de miniştri, să se opună unei astfel de decizii', a adăugat Dodon.

Cu intermitenţe, Andrei Neguţă a fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă începând cu 2009. În anul 2012, guvernul a decis rechemarea sa de la post după ce acesta declarase într-un interviu pentru TASS că 'retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune'. Ulterior, Neguţă a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017.

Până a fi numit pentru a doua oară ambasador la Moscova, Neguţă a fost deputat în grupul parlamentar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy