Republica Moldova: Guvernul propune rechemarea ambasadorului său în Rusia, Dodon se opune

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a propus azi rechemarea ambasadorului său în Rusia, Andrei Neguță. Președintele Igor Dodon se opune acestei socilitări.

Motivul rechemării ar fi modul în care ambasadorul Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficientă fermitate poziţia Republicii Moldova faţă de acest subiect, notează portalul Deschide.md.

MAE moldovean a denunţat în mod repetat deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Tiraspolului în capitala Federaţiei Ruse, sub orice formă.

Într-o declaraţie acordată miercuri seara agenţiei de presă ruse TASS, Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul privind rechemarea ambasadorului Andrei Neguţă de la Moscova dacă o asemenea decizie va fi adoptată de guvern.

 

Andrei Neguță nu ar fi la prima rechemare

 

'Rechemarea ambasadorilor este dreptul exclusiv al preşedintelui, care nu poate fi ocolit', a spus Dodon, exprimându-şi opinia că guvernul s-ar putea să întrunească unanimitatea în privinţa acestei decizii. 'Sper ca başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care face parte din componenţa cabinetului de miniştri, să se opună unei astfel de decizii', a adăugat Dodon.

Cu intermitenţe, Andrei Neguţă a fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă începând cu 2009. În anul 2012, guvernul a decis rechemarea sa de la post după ce acesta declarase într-un interviu pentru TASS că 'retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune'. Ulterior, Neguţă a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017.

Până a fi numit pentru a doua oară ambasador la Moscova, Neguţă a fost deputat în grupul parlamentar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel