Republica Moldova: Armata rusă, exerciții militare comune cu separatiștii din Transnistria

Bogdan Cotiga / 08 aug 2018 / 20:38
transnistria
transnistria

Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) în comun cu trupele paramilitare ale regimului separatist de la Tiraspol desfăşoară  ample exerciţii militare în regiune, potrivit unui comunicat al  Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

Aplicaţiile respective au loc sub paravanul unor 'jocuri militare' numite 'Ostaşul comunităţii'. În cadrul acestor manevre, în funcţie de etapă, vor fi organizate o serie de exerciţii precum: 'Aliniamentul lunetistului'; 'Atacul lui Suvorov' şi 'Rezerva armatei'. Ministerul rus al Apărării a evitat să precizeze numărul de militari antrenaţi în aceste exerciţii.

Se cere o reacție din partea Republicii Moldova

Potrivit Deschide.md, respectivele aplicaţii militare din Transnistria au loc simultan cu 'Jocurile Militare- 2018', care se desfăşoară în perioada 28 iulie-12 august în Rusia. Expertul moldovean în probleme de securitate, Roşian Vasiloi, a declarat pentru mass-media de peste Prut că aplicaţiile din Transnistria ar urma să se încheie cu un scenariu de forţare a râului Nistru. În opinia sa, autorităţile de la Chişinău ar trebui să vină cu o reacţie mai dură de această dată pentru că la aceste exerciţii sunt implicaţi şi comandanţi din forţele de menţinere a păcii ale Federaţiei Ruse.

În acelaşi timp, mass-media moldoveană semnalează că exerciţiile din Transnistria au loc în perioada de vacanţă a Comisiei Unificate de Control (CUC), de aceea subiectul nu poate fi supus dezbaterii în cadrul CUC. Anul trecut, tot la începutul lunii august, forţele paramilitare ale regimului de la Tiraspol, împreună cu GOTR, creat pe baza fostei Armate a 14-a, au organizat un exerciţiu militar de forţare a râului Nistru. Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat deocamdată la informaţiile despre aplicaţiile actuale din Transnistria, conform mass-media locale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy