Replică dură a generalului grec Ziazias, la remarca „cerșetorii nu se pot târgui”, făcută de fostul atașat militar al SUA la Atena

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Hellenic Navy Facebook
Sursă foto: Hellenic Navy Facebook

Fostul șef al Statului Major General al Armatei elene, generalul Konstantinos Ziazias, cunoscut pentru felul tranșant în care se exprimă, și-a manifestat public nemulțumirea față de o recentă postare pe Twitter a lui Robert Palm, fost atașat american al apărării la Atena care activează în prezent ca reprezentant al unui grup american de afaceri în Grecia, și care i-a numit pe greci “cerșetori”. Ulterior R.Palm și-a cerut scuze în mod repetat și a precizat că a comunicat în calitate de simplu cetățean.

Potrivit generalului grec, în contextul deciziei Atenei de a organiza concurs de oferte pentru achiziționarea celor patru fregate și a unor soluții intermediare până la finalizarea producției fregatelor, scăzând astfel șansele SUA de a obține contractul, Robert Palm a avut o postare ofensatoare “față de Grecia, față de poporul grec, față de conducerea militară și politică a țării”.

Răspunzând unui mesaj postat de un utilizator grec privind așteptările Greciei ca soluție intermediară până la finalizarea fregatelor, Robert Palm a răspuns că „cerșetorii nu se pot târgui”, stârnind un val de proteste în rândul opiniei publice elene.

“Trebuie să informăm ambasada americană aici și, bineînțeles, nu oficial, pentru că văd un guvern grec prea „palid” pentru a răspunde, că o națiune cu cea mai lungă istorie din lume, care în vremuri dificile pentru omenire și-a dat viața pentru angajamentul de libertate, o națiune care a luminat calea istoriei cu strălucirea sufletului poporului său, o națiune care a învățat lumea că este mai bine să mori liber decât să trăiești ca sclav, nu este niciodată un „cerșetor”. Dacă a cerut vreodată ajutor, financiar și militar, a fost după dezastrele pe care le-a suferit din cauza implicării sale în războaiele mondiale, întotdeauna de partea lumii occidentale și a plătit întotdeauna cu râuri de sânge”, a scris generalul grec în mesajul preluat de o mare parte din presa elenă.

 

Generalul elen spune că americanii sunt cei care „cerșesc” și pun presiune pe greci pentru a achiziționa fregate din SUA

 

Trebuie  să-i informăm pe greci, și nu pe arogantul fost militar american căruia îi lipsește educația militară de bază, că americanii sunt cei care cerșesc și împing Grecia să cumpere fregate americane și nu marina greacă. De asemenea, oricine spune că este dispus să cheltuiască 5 miliarde de euro pentru a cumpăra niște nave moderne, cu siguranță nu este un cerșetor”, a continuat  Ziazias.

“Se pare că fostul reprezentant american în țara noastră nu știe că „cerșetorul”, adică țara noastră, este una dintre puținele țări din Alianța Atlanticului care își achită obligațiile financiare către Alianță la timp și în totalitate. În ciuda situației economice dificile, țara noastră este în opoziție cu Germania și alți aliați puternici din punct de vedere financiar”, a subliniat generalul atingând o problemă sensibilă existentă la nivelul alianței.

Conștient de greșeala făcută, Robert Pam (Jr.) și-a cerut scuze în mod repetat pentru modul în care s-a exprimat și a ținut să asigure utilizatorii greci de toată considerația pe care o poartă Greciei și poporului elen. Gestul a fost însă considerat mai mult decât insuficient.

“Simpla scuză [...] nu cred că este suficientă pentru a obține iertare și pentru a atenua îngrijorările puternice ale multora din țara noastră că aliatul transatlantic și unii localnicii „disponibili” par să vrea transformarea Greciei din nou într-un stat complet dependent, într-o filială americană, fără personalitate proprie, separată de alți aliați sau de relațiile tradiționale cu alte țări, fără, desigur, să afecteze integritatea noastră. Grecia nu ar trebui să fie separată de ceilalți aliați ai săi, nici chiar de Moscova, dar în special din Franța, deoarece Parisul este singurul care echilibrează alianța turco-germană”, a sintetizat Ziazias situația principalelor relații externe ale Greciei.

“Da alianței de lungă durată cu marele aliat. DA serviciilor aliate și cooperării militare cu țara noastră, dar și pentru a ne servi interesele naționale, pentru a ne ridica onoarea, demnitatea și mândria națională, care au fost rănite recent de declarațiile fostului oficial militar al ambasadei americane numit acum șef al unui grup american cu interese de afaceri în Grecia”, și-a ]încheiat generalul grec mesajul rezonant.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel