Reia România licitația de elicoptere pentru IGSU? Airbus ar putea propune H215

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Airbus H215. foto: airbus.com
Airbus H215. foto: airbus.com

Ministerul de Interne a comandat patru elicoptere ușoare de la Airbus, care vor fi utilizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Este de așteptat ca instituția să continue programul care prevede achiziționarea a 10 elicoptere ușoare, așa cum este menționat în contractul-cadru semnat cu Airbus Helicopters acum câteva luni.

Aparatele de zbor vor fi cumpărate cu fonduri europene, fiind disponibilă în acest sens o linie de finanțare de 65 de milioane de euro.

Elicopterele alese sunt multirol, putând fi utilizate în misiuni de salvare montane și în medii cu temperaturi înalte sau în spații mici, deci sunt o achiziție care va ușura munca salvatorilor.

Între timp, acum, că avem un Guvern nou, este de așteptat ca Ministerul de Interne să reia procesul de achiziție a elicopterelor medii-grele necesare IGSU. O astfel de încercare a eșuat anul trecut, din cauză că niciun producător nu a participat la licitație. Nu știm din ce motive și nici ce prevedea caietul de sarcini, cert este că procesul a fost anulat și, cel mai probabil, va fi organizată o nouă licitație. În această situație, este interesant de văzut cine va dori să participe de data aceasta.

 

Airbus și-a anunțat planurile pentru varianta militară H215M

 

Airbus ar putea fi unul dintre ei și probabil că va propune elicopterul multirol H215. Grupul european și-a anunțat planurile de a produce la Brașov, împreună cu IAR, varianta militară H215M, elicopter ce ar putea fi achiziționat atât de Armată, cât și de alte state.

Cu siguranță că sunt și alți mari producători interesați. Indiferent de beneficiar, fie că este Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării, este limpede că România are nevoie de elicoptere noi, capabile să facă față provocărilor actuale.

Cu marii producători europeni și americani aliniați la start, programele de achiziție trebuie să fie transparente și să ofere șanse egale tuturor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel