Regimul Maduro a căzut în disgraţiile liderilor europeni

S.I. Catalin / 27 ian 2019 / 16:08

Spania, Franţa şi Germania i-au dat un termen de opt zile preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pentru a convoca alegeri, în caz contrar ele îl vor recunoaşte pe opozantul Juan Guaido drept ''preşedinte'' al Venezuelei care să organizeze scrutinul respectiv, relatează AFP şi Reuters.

,,Dacă în decurs de opt zile nu vor fi convocate alegeri corecte, libere şi transparente în Venezuela, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei'', pentru ca el ''să convoace aceste alegeri'', a declarat şeful guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez sâmbătă în faţa presei la Palatul Moncloa.

Aceleaşi mesaje au venit şi din partea Franţei şi a Germaniei

Aceste anunţuri din partea Madridului, Parisului şi a Berlinului intervin după ce statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri seara să se înţeleagă asupra unei noi ''declaraţii comune'' care să facă apel la convocarea rapidă de alegeri în Venezuela, în caz contrar UE îl va recunoaşte pe Juan Guaido, potrivit unor surse diplomatice.

Venezuela respinge ultimatumul europenilor de a convoca alegeri

Venezuela a respins categoric sâmbătă la ONU ultimatumul lansat de către mai multe ţări europene care i-au dat un termen de opt zile pentru a convoca alegeri ameninţând că, în caz contrar, vor recunoaşte puterea opozantului Juan Guaido, relatează AFP şi DPA.

,,Nimeni nu ne va da termene, nici să ne spună dacă trebuie sau nu convocate alegeri'', a declarat ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza. ''Cine sunteţi voi să daţi un ultimatum unui guvern suveran ? Este o ingerinţă infantilă'', a afirmat Arreaza în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

,,Venezuela nu va permite nimănui să ne impună vreo decizie sau vreun ordin. Vom continua să urmăm calea democraţiei noastre'', a mai spus ministrul venezuelean.

Arreaza a afirmat că relatările din media americană şi mesajele pe Twitter ale vicepreşedintelui american Mike Pence şi ale secretarului de stat Mike Pompeo arată că Washingtonul se află în spatele ''loviturii de stat'' a opozantului Juan Guaido.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy