Regimul Assad susține că Israelul a bombardat zone în Deir-ez-Zor. Zeci de oameni au fost uciși sau răniți

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Regimul Assad a susținut că Israelul a efectuat atacuri aeriene pe o serie de site-uri din provincia Siria Deir-ez-Zor din est, a informat presa de stat miercuri.

UPDATE:

 

Cel puţin 31 de oameni - soldaţi şi luptători pro-regim - au fost ucişi în cursul loviturilor aeriene executate de Israel în noaptea de marţi spre miercuri împotriva unor poziţii militare în estul Siriei, în cel mai sângeros atac din ultimii doi ani şi jumătate, relatează AFP.

În ultimele săptămâni, aceste bombardamente atribuite Israelului s-au intensificat în estul Siriei, unde miliţii combatante străine susţinute de Iran sunt desfăşurate în provincia Deir Ezzor, la frontiera cu Irak.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) loviturile aeriene din timpul nopţii trecute au ucis cel puţin şapte soldaţi şi 24 de luptători străini din miliţii pro-Iran, potrivit unui prim bilanţ.

Loviturile au vizat depozite de arme şi poziţii militare situate mai ales în împrejurimile oraşului Deir Ezzor şi în deşerturile Boukamal şi Mayadin, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

În regiunea bombardată se află efective ale Hezbollah şi ale Brigăzii Fatimizilor, reunind luptători afgani pro-Iran, conform OSDO. Potrivit directorului OSDO, raidurile de noaptea trecută au provocat cel mai mare număr de victime după loviturile din iunie 2018 în aceeaşi provincie, când au fost ucişi 55 de combatanţi pro-regim, sirieni şi irakieni.

Pe tot parcursul zilei de marţi, avioane neidentificate efectuaseră deja mai multe serii de raiduri în zona Boukamal, omorând 12 luptători ai miliţiilor pro-Iran, a raportat OSDO, care nu furnizase un bilan al acestor lovituri.

Israelul a avertizat în mod repetat că nu va permite ca Siria vecină să devină un cap de pod al forţelor iraniene.

În 2020, Israelul a lovit 50 de ţinte în Siria, conform unui raport anual publicat de armata israeliană. Aceste raiduri reprezintă o 'politică clară' a Israelului, a declarat în noiembrie premierul Benjamin Netanyahu.

Precedentele lovituri soldate cu victime au avut loc la 7 ianuarie şi au vizat poziţii în sudul Siriei şi la sud de capitala Damasc. 

De la începutul războiului din Siria în 2011, Israelul a întreprins sute de lovituri împotriva efectivelor inamicilor săi declaraţi, vizând trupe guvernamentale, forţele aliate iraniene şi combatanţi ai Hezbollahului libanez.

Știrea inițială:

Atacurile aeriene israeliene au lovit,în jurul orei 1.10 a.m, unele zone din Albu-Kamal și Deir-ez-Zor din Siria, potrivit agenției oficiale de știri Sana, citată de Anadolu.

Oficialii israelieni nu au făcut nicio declarație cu privire la aceste bombardamente.

Deir ez-Zor este o legătură majoră între Iran și Liban. Conductele de petrol, gaze cât și rutele comerciale din Irak și Iordania trec prin această provincie.

Cu ajutorul Rusiei și al milițiilor susținute de Iran, zonele centrale și vestice ale Deir ez-Zor au fost cucerite de regimul Assad după ce teroriștii Daesh/ISIS s-au retras în noiembrie 2017.

Majoritatea milițiilor străine susținute de iranieni care luptă pentru forțele regimului Assad se află concentrate în regiunea Deir ez-Zor.

Aceste grupuri, care sunt formate în majoritate de sunniți, sunt comandate de Gardienii Revoluției Islamice din Iran.

Zona estică a Deir ez-Zor, aflată pe malul estic al râului Eufrat, se află în prezent sub controlul PKK.

Citește și: Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel