Referendum în Macedonia: NATO salută o 'ocazie istorică'

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat duminică sprijinul exprimat în cursul referendumului organizat duminică referitor la schimbarea numelui Macedoniei, apreciind că este o "ocazie istorică" de a pune capăt diferendului cu Grecia.

"Lansez un apel tuturor liderilor politici şi partidelor să profite de această ocazie istorică în mod constructiv şi într-o manieră responsabilă", a scris Jens Stoltenberg pe contul său de Twitter, adăugând: "uşa NATO este deschisă", transmite AFP.

Macedonenii au aprobat duminică schimbarea numelui ţării lor cu ocazia unui referendum marcat de un puternic absenteism.

Uniunea Europeană  îndeamnă toate părţile "să respecte" rezultatele

Uniunea Europeană a îndemnat toate părţile "să respecte" rezultatele referendumuluicare a avut loc duminică privind schimbarea numelui Macedoniei, aprobat cu o largă majoritate, dar pe fondul unui absenteism puternic.

"Aştept din partea tuturor liderilor politici să respecte această decizie şi să meargă înainte, dând dovadă de responsabilitate şi unitate dincolo de diviziunile politice, iar aceasta în interesul ţării", a declarat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, într-un comunicat.

Peste 90% din voturile exprimate duminică la referendumul din Macedonia au fost în favoarea schimbării numelui acestei ţări, potrivit rezultatelor comisiei electorale, după numărarea a aproape jumătate din voturi, transmite AFP.

După numărarea a 43,57% din buletine, "Da" a obţinut 90,72% din voturi, iar "Nu" 6,26%.

Rata participării a fost însă extrem de redusă, pentru că aproape două treimi dintre alegători nu se deplasaseră la urne cu o jumătate de oră înainte de închiderea secţiilor de votare la 19.00 (17.00 GMT), potrivit ultimelor date oficiale despre participarea la vot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel