Rebelii Houthi au atacat alte două nave în Marea Roșie. Foarte probabil, în zonă se va constitui o forță multinațională pentru securizarea transportului naval

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 15 decembrie, directorul biroului reprezentantului oficial al Forțelor Armate yemenite, Amin Hayan, a declarat că gruparea Houthi din Yemen a lansat atacuri cu rachete antinavă asupra a două nave comerciale, cargourile Alanya și Palatium III.

Avesta a precizat că rebelii Houthii vor continua să atace navele care se îndreaptă spre porturile israeliene sau care nu răspund solicitărilor adresate.

În acest context, administrația americană a trimis prin mai multe canale mesaje către rebelii Houthi, avertizându-i să oprească atacurile asupra navelor civile din Marea Roșie. Potrivit portalului Axios, SUA vor anunța foarte curând desfășurarea unei “forțe multinaționale modernizate” în Marea Roșie pentru a descuraja atacurile Houthi împotriva navelor civile.

Pe 14 decembrie, rebelii Houthi au confirmat informațiile privind executarea unui atac asupra cargoului Maersk Gibraltar în timp ce se deplasa din Golful Oman, prin Marea Roșie spre Israel. Purtătorul de cuvânt al aripii militare a rebelilor Houthi, Yahya Saria, a declarat că nava a fost atacată cu rachete și drone. După cum a remarcat acesta, “unul dintre proiectele a lovit o navă container” întrucât “echipajul a refuzat să răspundă avertismentelor”.

Anterior, pe 13 decembrie, președintele israelian Isaac Herzog a anunțat că rebelii yemeniți au depășit “linia roșie” cu atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie și a cerut comunității internaționale un răspuns colectiv la aceste acțiuni.

Înainte de aceasta, pe 9 decembrie, Yahya Saria a amenințat vă rebelii vor ataca orice navă care se îndrepta spre Israel, indiferent de țara căreia îi aparține. În aceeași zi, Forțele Navale Franceze au anunțat că fregata franceză FS Languedoc (653) a doborât două drone care se deplasau în direcția sa din Yemen.

Pe 5 decembrie, autoritățile iraniene au respins acuzațiile Statelor Unite și Marii Britanii de implicare în atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Ministerul iranian de Externe susține că astfel de declarații sunt făcute cu scopuri politice specifice și indică eforturile britanice de a schimba realitățile din regiune, fapt pentru care a sfătuit autoritățile britanice să-și concentreze eforturile „pe încheierea crimelor de război împotriva civililor palestinieni”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel