Update // RUSIA A RECUNOSCUT REPUBLICILE SEPARATISTE DONEȚK ȘI LUGANSK DIN UCRAINA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Președintele rus Vladimir Putin a convocat azi o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În unanimitate s-a solicitat recunoașterea așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

UPDATE  - Vladimir Putin a semnat rezoluția de recunoaștere a republicilor Donețk și Lugansk

Rusia recunoaște cele două republici secesioniste din Ucraina. „Au fost parte a teritoriului rus” - a transmis Vladimir Putin, în cadrul unei declarații de presă de la Kremlin.

Putin a acuzat că Ucraina sovietică a fost creați bolșevicilor și a acuzat comuniștii de prăbușirea URSS. Președintele rus a fost foarte critic și la adresa lui Lenin.

„Ucraina nu are tradție ca stat național”, acuză Vladimir Putin, într-un discurs profund revizionist.

Președintele rus s-a lansat într-un atac furibund la adresa Ucrainei pe care a acuzat-o de „interese lacome” și de însușiri externe iar alegerea pro-europeană a Kievului are de-a face cu nevoile vestului și ascunderea a miliarde de euro furate, nu cu oferirea ucrainenilor un stil de viață mai bun.

Vladimir Putin a acuzat corupția din Ucraina și oligarhii ucraineni care au ajus „la putere prin populism și au urmat apoi idei radicale”. 

Președintele rus spune că Ucraina nu e o țară stabilă și denunță faptul că aceasta a rupt relațiile cu Federația Rusă. 

Vladimir Putin spune că Ucraina este „o colonie a SUA cu un regim marionetă”.

UPDATE  - Presa din Federația Rusă anunță că Vladimir Putin se va adresa în scurt timp rușilor.

Președintele rus va anunța dacă Federația Rusă reucnoaște sau nu republicile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

 

Știrea inițială:

Membrii Consiliului de Securitate au cerut în unanimitate ca președintele rus să recunoască cele două republici secesioniste din regiunea Donbas, motivând o criză umanitară care se înrăutățește pe zi ce trece în estul Ucrainei, scrie presa din Rusia, precum agenția Tass sau Russia Today.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a optat și el pentru recunoașterea celor două republici secesioniste, precizând că „nu veder altă cale” pentru a soluționa criza din estul Ucrainei, acuzând Occidentul că o alimentează.

Rusia susține că a primit doar în ultimele zile peste 60.000 de refugiați din estul Ucrainei. Forțele separatiste acuză Armata Ucrainei de deschiderea focului și bombardamente, în timp ce Kievul neagă vehement și spune că avem de-a face cu o diversiune a Federației Ruse pentru a justifica o intervenție militară.

Vladimir Putin a anunțat la finalul ședinței extraordinare că o decizie va fi luată „în câteva ore”.

 

Recunoașterea republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei ar însemna prăbușirea Acordurilor de la Minsk

 

De precizat că o semnare a rezoluției prin care Federația Rusă să recunoască republicile separatiste din Donețk și Lugansk ar fi echivalentă cu prăbușirea Acordurilor de la Minsk.

Amintim cititorilor DefenseRomania că pe data de 15 februarie 2022 Duma de Stat a votat recunoașterea celor două republici secesioniste.

Au existat două proiecte de rezoluție. Cel înaintat de comuniști, care au dorit o recunoaștere rapidă a așa-ziselor republici auto-proclamate din Doneţk şi Lugansk și proiectul partidului prezidențial Rusia Unită care a dorit ca acest proces să treacă inițial pe la MAE rus și pe la Ministerul Apărării de la Moscova. La vot a trecut propunerea comuniștilor, astfel încât rezoluția de recunoaștere a ajuns imediat la președintele Vladimir Putin.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel