Războiul diplomatic al expulzărilor. Rusia vs. Polonia, Germania și Suedia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova
purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova

Rusia a denunţat luni o măsură ''nefondată şi inamicală'' după anunţarea de către Germania, Suedia şi Polonia a expulzărilor diplomaţilor ruşi drept represalii la o măsură similară decisă pe 5 februarie de Moscova, relatează Agerpres, citând AFP.

"Decizia luată astăzi de Polonia, Germania şi Suedia este nefondată şi inamicală", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, pentru canalul public de televiziune Rossia 1, denunţând încă o dată "ingerinţa" occidentală în afacerile interne ale Rusiei.

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în replică la deciziile anunţate vineri de Rusia, în timp ce şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se afla într-o vizită oficială la Moscova.

Ministerul de Externe german a anunţat că a declarat ''persona non grata'' un angajat al ambasadei ruse la Berlin. "Rusia a expulzat mai mulţi diplomaţi UE, inclusiv unul de la ambasada germană. Această decizie nu a fost în niciun fel justificată", a precizat instituţia într-un comunicat.

"Diplomatul german doar îşi îndeplinea obligaţia de a relata despre evoluţiile de la faţa locului într-un mod legal", se mai menţionează în comunicat.

Simultan, Suedia a anunţat şi ea că un membru al personalului ambasadei Rusiei la Stockholm va fi nevoit să părăsească ţara, după decizia anunţată vineri de Moscova.

"Acesta este un răspuns clar la decizia inacceptabilă de a expulza un diplomat suedez care doar îşi îndeplinea îndatoririle", a postat pe Twitter luni ministrul de externe suedez Ann Linde.

 

Polonia a expulzat și ea un diplomat rus



La rândul ei, Polonia i-a cerut unui lucrător de la consulatul rus din Poznan să părăsească ţara, a anunţat MAE de la Varşovia într-o postare pe Twitter, relatează Reuters.

"Ministrul de Externe a luat decizia de astăzi în conformitate cu principiul reciprocităţii şi, în coordonare cu Germania şi Suedia, a declarat un angajat al Consulatului general al Rusiei de la Poznan drept 'persona non grata' ", a precizat ministerul.

Rusia a expulzat vineri trei diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia pentru că aceştia ar fi participat la demonstraţiile de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel