Războiul din Siria: Turcia, Rusia și Qatarul au început un proces trilateral pentru a găsi o soluție politică după un deceniu de conflict

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata rusă în Siria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă în Siria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Turcia, Rusia şi Qatar fac un efort comun pentru a promova o soluţie politică la conflictul din Siria ce durează de zece ani, a declarat joi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, informează Agepres, care citează Reuters.

„Am lansat astăzi un nou proces trilateral de consultări", a spus Cavusoglu după discuţii purtate la Doha cu miniştrii de externe rus şi qatariot. "Scopul nostru este de a discuta cum am putea contribui la eforturile pentru o soluţie politică durabilă în Siria", a adăugat el.

Potrivit lui Cavusoglu, toţi cei trei miniştri au subliniat în timpul întrevederii că singura soluţie la conflictul din Siria, în care au fost ucişi sute de mii de oameni şi milioane au luat calea refugiului, este un acord politic în linie cu rezoluţiile Naţiunilor Unite.

Turcia şi Qatarul au susţinut combatanţi care căutau să-l înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce Moscova a oferit ajutor militar ce i-a permis lui Assad să recucerească cea mai mare parte din Siria.

La rândul său, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că cele trei ţări nu urmăresc să înlocuiască eforturile pe care Turcia, Rusia şi Iran le fac împreună din 2017 pentru a reduce luptele în Siria şi a discuta asupra unei soluţii politice. "Nu pot decât să salut dorinţa Qatarului de a contribui la crearea de condiţii care să permită depăşirea actualei situaţii tragice din Siria", a spus Lavrov.

Potrivit ministrului qatariot, şeicul Mohammed bin Abdurahman al-Thani, în timpul întrevederii trilaterale s-a discutat de asemenea despre mecanismele pentru livrarea de ajutor umanitar pe întreg teritoriul Siriei. El a subliniat că "există o nevoie crucială de a reduce suferinţa sirienilor".

Şeful diplomaţiei qatariote a mai spus că motivele pentru suspendarea Siriei din Liga Arabă în 2011 se menţin, în timp ce Mevlut Cavusoglu a declarat că recentul angajament internaţional cu guvernul lui Assad a încetinit eforturile pentru o soluţie politică în Siria, conferindu-i acestui regim mai multă legitimitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel