Războiul din Siria: Turcia a convenit cu Rusia o încetare a focului în Idlib

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Turcia a comunicat prin vocea Ministerului turc al Apărării că a convenit cu Rusia o încetare a focului în provincia Idlib din nord-vestul Siriei.

Începtarea focului intră în vigoare duminică, 12 ianuarie și are ca scop permiterea plecării civililor din calea violenţelor.

Sute de mii de persoane s-au refugiat în ultimele săptămâni spre graniţa cu Turcia din provincia Idlib, unde oraşele şi satele sunt bombardate de avioane ruseşti şi artilerie siriană de când forţele regimului au reluat asaltul luna trecută.

Potrivit ministerului turc, atacurile aeriene şi la sol vor fi oprite duminică, imediat după miezul nopţii, conform acordului pe care Ankara îl căuta de mai multe săptămâni.

Anunţul survine la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că o încetare a focului a intrat deja în vigoare joi, la ora 11.00 GMT, conform acordurilor cu Turcia.

În jur de 3,6 milioane de sirieni s-au refugiat în Turcia din cauza războiului civil care durează de aproape nouă ani în ţara lor.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmă că Turcia nu poate suporta povara unor refugiaţi suplimentari din Idlib, unde trăiesc până la 3 milioane de oameni, scrie Agerpres.

Mulţi sirieni care se mai află în Idlib sunt complet dependenţi de ajutoarele de peste graniţă, potrivit Naţiunilor Unite, însă operaţiunea ONU se va încheia la miezul nopţii de vineri dacă autorizaţia nu va fi prelungită printr-un acord de ultim moment de Consiliul de Securitate, aflat în blocaj.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi de Iran, a promis că va recuceri Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, pe care Turcia i-a susţinut în lupta împotriva regimului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel