Războiul din Nagorno-Karabah: Armata azeră a intrat în ultimul district predat după acordul de pace (Video)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Armata azeră a intrat în cursul noții de alaltăieri în districtul Lacin, ultimul din cele trei predate după acordul de pace în urma conflictelor din Nagorno-Karabah.

Districtul Lacin este ultimul district cedat din cele trei după acordul de pace semnat cu Armenia, sub egida Moscovei. 

Prin semnarea acordului de încetare a focului, Erevanul a acceptat să predea trei districte din jurul Nagorno-Karabah care scăpau controlului Baku de la primul război din anii '90. E vorba de districtele Kalbajar și Aghdam, predate la 20 noiembrie, şi districtul Lacin, care urmeaza să fie predat la 1 decembrie.

Districtul Lacin făcea parte până acum din zona tampon din jurul regiunii Nagorno-Karabah. Alte patru districte cu acelaşi rol au fost preluate de Baku în timpul luptelor.

Intrarea Armatei azere în districtul Lacin, ultimul predat după acordul de pace:

 

Conflictul din Nagorno-Karabah

 

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

Reluarea conflictului anul acesta a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel