Războiul din Nagorno-Karabah: Armata azeră a intrat în ultimul district predat după acordul de pace (Video)

DefenseRomania Team / 02 dec 2020 / 09:30
Sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Armata azeră a intrat în cursul noții de alaltăieri în districtul Lacin, ultimul din cele trei predate după acordul de pace în urma conflictelor din Nagorno-Karabah.

Districtul Lacin este ultimul district cedat din cele trei după acordul de pace semnat cu Armenia, sub egida Moscovei. 

Prin semnarea acordului de încetare a focului, Erevanul a acceptat să predea trei districte din jurul Nagorno-Karabah care scăpau controlului Baku de la primul război din anii '90. E vorba de districtele Kalbajar și Aghdam, predate la 20 noiembrie, şi districtul Lacin, care urmeaza să fie predat la 1 decembrie.

Districtul Lacin făcea parte până acum din zona tampon din jurul regiunii Nagorno-Karabah. Alte patru districte cu acelaşi rol au fost preluate de Baku în timpul luptelor.

Intrarea Armatei azere în districtul Lacin, ultimul predat după acordul de pace:

 

Conflictul din Nagorno-Karabah

 

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

Reluarea conflictului anul acesta a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy