Război Yemen. SUA confirmă discuțiile cu rebelii houthi

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA au confirmat joi că se află în discuţii cu rebelii houthi în Yemen, pentru prima dată sub administraţia lui Donald Trump, în vederea găsirii unei soluţii 'acceptabile' la conflictul care devastează această ţară, unde aliatul lor saudit pare că s-a împotmolit.

'Avem (...) discuţii în măsura posibilului cu houthi pentru a încerca să găsim o soluţie negociată reciproc acceptabilă la conflict', a declarat David Schenker, asistent al secretarului de stat pentru Orientul Mijlociu, în cursul unei vizite în Arabia Saudită, care conduce din 2014 o coaliţie militară împotriva rebelilor houthi în Yemen.

Aceasta este pentru prima dată când un diplomat american de rang înalt face referire directă la negocieri între SUA şi rebelii houthi, acuzaţi că sunt sprijiniţi de Iran, inamicul comun al Riadului şi Washingtonului.

'Ne concentrăm (...) asupra eforturilor de a pune capăt războiului', a mai spus Schenker, într-o conferinţă de presă la baza aeriană Al-Kharj, la sud de Riad.

'Colaborăm cu (emisarul ONU în Yemen) Martin Griffiths şi ne aflăm în contact strâns cu partenerii noştri saudiţi', a indicat el, fără a preciza despre ce fel de contacte este vorba şi nici unde au loc discuţiile.

Un responsabil al Departamentului de Stat de la Washington a confirmat că 'ambasadorul Statelor Unite în Yemen şi alţi diplomaţi discută cu toţi yemeniţii pentru a promova obiectivele Statelor Unite în această ţară' şi 'a sprijini un acord politic global care să pună capăt conflictului şi situaţiei umanitare dramatice'.

 

Negocieri secrete pentru încetarea focului în Yemen

 

Citând responsabili familiarizaţi cu dosarul, cotidianul Wall Street Journal (WSJ) a scris miercuri că SUA se pregătesc să înceapă 'convorbiri secrete în Oman cu liderii houthi în scopul negocierii unei încetări a focului în Yemen'.

Potrivit WSJ, echipa de negociatori va fi condusă de Christopher Henzel, un diplomat experimentat devenit primul ambasador al administraţiei Trump în Yemen în luna aprilie.

Sub precedenta administraţie Barack Obama, responsabilii americani au avut scurte contacte cu houthi în iunie 2015 pentru a-i convinge să ia parte la negocieri de pace mediate de ONU la Geneva.

Nici conferinţa de la Geneva, nici alte negocieri, desfăşurate sub egida ONU, nu au reuşit să pună capăt conflictului din Yemen.

Din 2014, acesta s-s soldat cu zeci de mii de morţi, printre care numeroşi răniţi, şi, potrivit ONU, a aruncat Yemenul în cea mai gravă criză umanitară din lume.

Experţi ai Naţiunilor Unite au prezentat marţi un raport în care vorbesc despre 'multitudinea de crime de război' ce ar fi fost comise de diferite părţi de la începutul conflictului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel