Război Ucraina. Macron și Merkel îi cer lui Putin ca ”Rusia să facă gesturi către un dialog”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Război Ucraina: Separatisti prorusi în timpul unui atac împotriva Armatei din Ucraina în confruntările din estul țării
Război Ucraina: Separatisti prorusi în timpul unui atac împotriva Armatei din Ucraina în confruntările din estul țării

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, i-au cerut marţi preşedintelui rus, Vladimir Putin, ca "Rusia sa facă gesturile necesare pentru a crea condiţiile favorabile dialogului" în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee.

Cei doi lideri "au subliniat că a sosit momentul de a face alegeri pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, care afectează relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană", potrivit unui comunicat informând despre o discuţie telefonică între cei trei responsabili.

 

Apelul către Putin și Rusia, la o zi distanță de la învestirea lui Zelenski în Ucraina

 

Convorbirea telefonică a avut loc la o zi după învestirea în funcţia de preşedinte al Ucrainei a lui Volodimir Zelenski, care moşteneşte un conflict la originea a peste 13.000 de morţi în cinci ani. Acest război privează Ucraina de controlul asupra bazinului carbonifer şi industrial Donbas şi a unei părţi din frontiera sa cu Rusia.

Kievul şi occidentalii acuză Moscova că îi susţine militar pe separatiştii proruşi la conducerea acestor teritorii, lucru negat de autorităţile ruse, în pofida celor constatate de mai multe medii printre care AFP.

Acordul de la Minsk, semnat la începutul lui 2015 sub egida Parisului, Berlinului şi Moscovei, a permis reducerea intensităţii luptelor, fără să pună capăt conflictului ori să aducă o rezolvare politică.

Franţa şi Germania au condamnat la sfârşitul lui aprilie decizia Moscovei de a facilita acordarea de paşapoarte ruseşti locuitorilor din estul Ucrainei, decizie luată de Kremlin la trei zile după alegerea lui Volodimir Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel