Război Siria. Turcia acuză Rusia: Nu au nicio scuză că nu se opun bombardamentelor

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Siria, zonă de conflict
Siria, zonă de conflict

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat vineri că Rusia nu are nicio 'scuză' pentru că nu exercită presiuni asupra regimului sirian pentru ca acesta să înceteze bombardamentele asupra nord-vestului Siriei.

'Cine sunt garanţii regimului la Idlib şi în Siria în general? Rusia şi Iran. Nu putem accepta scuza că (Rusia) nu se poate face auzită de regim', a declarat ministrul Mevlut Cavusoglu într-un interviu televizat. 'De la început, am spus că suntem garantul opoziţiei. Nu a existat nicio problemă cu opoziţia moderată', a adăugat el, disociindu-se de 'grupările radicale'.

Regiunea Idlib, care adăposteşte aproape 3 milioane de persoane în nord-vestul Siriei aflată în război, este vizată aproape zilnic de la sfârşitul lunii aprilie de raiduri intense din partea regimului lui Bashar al-Assad şi a aliatului său rus. Deşi, confruntările în această regiune de la graniţa cu Turcia trebuiau să înceteze în urma acordului între Ankara şi Moscova încheiat în septembrie 2018 cu privire la instituirea unei 'zone demilitarizate' pentru a separa teritoriile controlate de insurgenţi şi jihadişti de cele aflate sub control guvernamental. Iniţiativa a permis să fie evitată o ofensivă pe scară largă a armatei siriene, dar aceasta din urmă a continuat să efectueze atacuri aeriene intermitente înainte de a le intensifica de la sfârşitul lunii aprilie, însoţindu-le cu lupte la sol.

 

Războiul din Siria, motiv de divergențe între Rusia și Turcia

 

Într-o rară manifestare publică a divergenţelor dintre ele, Moscova şi Ankara s-au contrazis în repetate rânduri în ultimele zile cu privire la Idlib. Moscova a anunţat încheierea unui armistiţiu la Idlib miercuri seara, dar Ankara a dezminţit anunţul rus a doua zi, afirmând că 'nu se poate' vorbi de 'o încetare a focului totală'.

Cei doi aliaţi au avut apoi două versiuni contradictorii despre un atac comis joi împotriva unui post de observare turc din Idlib, în care au fost răniţi trei soldaţi turci.

Ankara a invocat lovituri 'deliberate' ale Damascului, dar Moscova a declarat că atacul nu a fost comis de către regim, ci de 'terorişti' pe care aviaţia rusă i-ar fi bombardat la cererea Turciei. Imediat, ministrul turc al apărării a dezminţit această versiune, afirmând că 'informaţiile de presă' despre bombardamente ruseşti cu ajutorul coordonatelor furnizate de către Ankara 'nu reflectă realitatea', potrivit Le Figaro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel