Război Siria. Rusia se pregătește pentru o operațiune terestră la scară largă în Idlib

Eduard Pascu |
Data publicării:
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria

În săptămânile următoare, în provincia Idlib din Siria, ar putea începe o operațiune terestră la scară largă, cu participarea a sute de mercenari ruși. Scopul misiunii, recucerirea provinciei de la opoziția armată, paginaderusia.

Sute de luptători mercenari, membri ai companiei militare private Wagner, controlată de Evgheni Prigojin, „bucătarul” președintelui rus Vladimir Putin, se grupează în prezent pe linia frontului, pregătindu-se pentru un atac. Soldații vor fi grupați în grupuri a câte 50 de persoane, care vor fi însoțiti de tancuri și vor avea spirjin aerian din partea aviației ruse.

Împreună cu soldații sirieni, rușii trebuie să asigure un coridor pentru ”retragerea populației civile”, apoi vor declansa un „război de guerrrillă” până la victoria completă cu militanții asociați organizației extremiste al-Qaeda.

Aceste date ale agenției de știri Bloomberg, relatate pe 6 septembrie, sunt confirmate de numeroase informații publicate de presa opoziției siriene, care indică o activitate militară sporită a Rusiei în Idlib. De la sfârșitul lunii august, opoziția a observat o creștere a zborurilor de recunoaștere a aviației ruse. Totodată, cel puțin trei drone rusești au fost doborâte în sudul provinciei Idlib: pe 31 august lângă satul Jeysh, pe 4 septembrie – la Sakhyan și pe 9 septembrie – la Tamana.

 

Forțele speciale spetsnaz înfrânte de jihadiști

 

Tot pe 4 septembrie, presa de la Idlib a relatat nimicirea unei unități a forțelor speciale ruse. Membrii ”spetsnaz” au încercat să pătrundă dinspre est, prin satul Ajaz, în teritoriul controlat de opoziție. Militarii ruși au fost prinișă într-o ambuscadă a detașamentelor Fatah Mubin. Mai târziu au venit precizările: cel puțin 9 luptători ruși au fost uciși în ambuscadă. Jurnaliștii ruși au publicat chiar numele unora dintre militarii morți, dar Ministerul rus al Apărării a negat aceste informații.

În aceeași zi, câțiva ofițeri ruși au călcat pe o mină în zona satului Dzhurin: trei au murit, doi au fost răniți grav.

Pe 6 septembrie, militanții din fostul Jabhat Nusra (filiala al-Qaeda în Siria) au anunțat despre uciderea unor militari din rândul unei alte unități spetsnaz. Aceștia au încercat să pătrundă prin satul Halban, în sud-estul provinciei.

Idlib este una dintre cele mai ”fierbinți” zone din Siria: găzduiește cel mai mare număr de islamiști radicali (până la 35.000 de luptători) și zeci de obiective care conțin substanțe chimice.

Totodată, oficial, Rusia neagă existența de militari ruși în zona Idlib.

Vezi și: Război Siria. Primele imagini de după atacul asupra orașului Khan Shaykhun

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel