Război Siria. Rusia cere întreg teritoriul sub controlul lui Assad, respingând ”zona de securitate”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
assad putin
assad putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a apreciat miercuri că regimul sirian este cel care trebuie să preia sub controlul său nordul Siriei, respingând se pare ideea unei 'zone de securitate' sub control turc, avansată anterior de către Ankara şi Washington.

'Suntem convinşi că varianta optimă şi singura care poate fi corectă este trecerea acestor teritorii sub controlul guvernului sirian, al forţelor armate siriene şi al structurilor lor administrative', a declarat Lavrov în conferinţa sa de presă anuală. 

În acest context, ministrul rus a exprimat sprijinul Rusiei pentru 'contactele care au început între reprezentanţii kurzi şi autorităţile siriene cu scopul de a conveni asupra modului de restabilire a vieţii într-un singur stat fără ingerinţe externe'. 

Preşedintele american Donald Trump a cerut recent crearea unei 'zone de securitate' de 30 km în Siria. 

După o convorbire telefonică cu omologul său american, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat că ţara sa ar putea prelua sarcina de a stabili această zonă între frontiera Turciei şi poziţiile principalei miliţii kurde din Siria susţinute de Washington, Unităţile de apărare a poporului (YPG). 

 

Siria respinge ”zona de securitate”

 

Această propunere a fost respinsă de regimul de la Damasc, al cărui aliat principal este Rusia. 

Lavrov a indicat că această problemă va fi abordată în cadrul apropiatei întâlniri între Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, aşteptat în Rusia la sfârşitul lunii ianuarie. 

'Pe ansamblu, procesul de pace din Siria înregistrează progrese, desigur mai lent decât ne-ar plăcea', a declarat Lavrov. 'Suntem convinşi că trebuie să ducem la capăt lupta împotriva terorismului, iar în prezent principalul focar al terorismului se află în zona Idlib', a adăugat el. 

La începutul lunii ianuarie, gruparea jihadistă dominată de fosta ramură siriană a Al Qaida, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), şi-a consolidat poziţiile în provincia Idlib, care a făcut obiectul unui acord în septembrie între Ankara şi Moscova, oprind astfel o ofensivă a Damascului şi a aliatului său în această provincie. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel