Război Siria. Pompeo spune că Rusia și China au ”mâinile însângerate” după veto-ul de la ONU

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Siria, zonă de conflict
Siria, zonă de conflict

SUA au denunţat sâmbătă veto-ul "ruşinos" opus vineri în Consiliul de Securitate de către Rusia şi China unui proiect de rezoluţie care propunea prelungirea cu un an a ajutorului umanitar transfrontalier al ONU pentru patru milioane de sirieni, relatează AFP.

"Aveţi mâinile însângerate", a afirmat într-un comunicat secretarul de stat american Mike Pompeo, adresându-se Moscovei şi Beijingului.

Cele două ţări "au preferat să-şi susţină partenerul de la Damasc, punând astfel vieţile a milioane de civili nevinovaţi în balanţă în momentul de vârf al iernii şi ameninţând şi mai mult civilii sprijinind ofensiva militară continuă a regimului lui Bashar al-Assad şi a Rusiei în Idlib", provincie din nord-vestul ţării, a adăugat el.

Acest ajutor (hrană, provizii medicale) este destinat în principal locuitorilor din regiunile care se află parţial în afara controlului Damascului, în special din Idlib, dominată de jihadişti din grupul Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Susţinătoare a regimului sirian, Rusia estimează că Damascul a redobândit suficient controlul în ţară pentru a asigura transferul ajutorului umanitar internaţional plecând de pe teritoriul său, decât prin puncte de trecere transfrontaliere aflate în Turcia şi în Irak.

Însă, potrivit şefului diplomaţiei americane, "nu există o alternativă la livrările transfrontaliere ale ONU şi nu există alte soluţii viabile pentru a hrăni milioane de sirieni până când regimul sirian va înceta războiul împotriva propriului popor".

Autorizaţia ONU pentru ajutorul transfrontalier expiră la 10 ianuarie şi membrii Consiliului de Securitate au încă posibilitatea de a negocia un compromis până la expirarea termenului, scrie Agerpres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel