Război Siria. Mogherini: Raidurile aeriene, o 'încălcare inacceptabilă a dreptului internaţional'

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Siria, zonă de conflict
Siria, zonă de conflict

Raidurile aeriene din nord-vestul Siriei, în special asupra şcolilor şi spitalelor, constituie o 'încălcare inacceptabilă a dreptului internaţional', a declarat miercuri şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

În decurs de o săptămână, potrivit ONU, peste 150.000 au fugit din zonele controlate de jihadişti în provincia Idlib, vizată de bombardamente intense din partea regimului Bashar al-Assad şi a aliatului său rus. Zeci de persoane au fost ucise, potrivit unei organizaţii neguvernamentale.

'Recenta escaladare militară în nord-vestul Siriei, cu raiduri aeriene şi tiruri de artilerie ţintind şcoli şi spitale, inclusiv cu butoaie explozive, reprezintă o încălcare inacceptabilă a dreptului internaţional', a apreciat Mogherini.

 

Mogherini, apel către Rusia și Turcia

 

'Uniunea Europeană aminteşte că Rusia şi Turcia, ca ţări ce garantează acordul de la Soci, au obligaţia să asigure punerea sa în aplicare', a adăugat ea.

Escaladarea din ultimele zile este cea mai gravă după ce Moscova şi Ankara, aceasta din urmă susţinând unele grupări rebele, au anunţat în septembrie 2018 în staţiunea Soci (de pe coasta rusă a Mării Negre) convenirea unui acord privind instituirea unei 'zone demilitarizate' pentru a separa teritoriile aflate în mâinile insurgenţilor de zonele controlate de forţele proguvernamentale şi a evita o ofensivă a regimului.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri într-o şedinţă de urgenţă cu uşile închise asupra situaţiei în provincia Idlib.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel